Проф. Дулева: Захар има и в солени храни, а сол се добавя в сладки – засилва вкуса

02.07.2025

„24 часа“, 02.07.2025 г. „Има тенденция на намаляване на купуването на захар като захар, но при шоколадовите и захарните изделия продължава една стабилна  тенденция за висока консумация на тези храни сред населението от всички възрастови групи“, каза в интервю за в-к „24 часа“ проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене“ към Националния център по обществено здраве и анализи. Тя подчерта, че този нездравословен хранителен модел е свързан и с висока консумация на наситени мазнини  от различни източници, с липса или ниска консумация на  плодове и зеленчуци. Това, на което обикновено не се обръща внимание, е, че в много от сладките храни има сол, която над определени граници е нездравословна.

Цялото интервю можете да прочетете тук: https://www.24chasa.bg/zdrave/article/20795474

Ключови думи: няма