bTV, "Тази сутрин", 04.03.2024 г. „В рамките на повече от 15 години в НЦОЗА сме изследвали 15 600 деца в България, които са в първи клас. Проучването е на пет етапа като при всеки един се изследват по 3500 деца на 7-годишна възраст“, обясни в „Тази сутрин“ проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене“ към НЦОЗА и главен координатор на Експертния съвет по хранене и диетика към Министерството на здравеопазването...
БНР, програма „Хоризонт“, 25.02.2025 г. Какво налага актуализацията на Наредбата за здравословно хранене на учениците и какви са новите изисквания към храната в училищните столове коментира в интервю за БНР доц. д-р Лалка Рангелова от отдел "Храни и хранене" на НЦОЗА. Тя каза, че Наредбата обхваща и храната, която се предлага в бюфетите, както и автоматите за закуски и напитки. „Много е важно образованието на децата. Още от малки те трябва да...
БНР - Радио София, 19.02.2025 г. „От 2009 г. е първата Наредба за здравословно хранене на учениците, която нашият екип от НЦОЗА разработи, съвместно с колеги от МЗ. С времето се натрупаха много нови научни доказателства в областта на храненето и през 2018 г. преработихме Наредбата за физиологичните норми за хранене на населението в България, в това число и за децата в ученическа възраст, което наложи и промени в други документи, свързани с храненето на д...
Bulgaria ON AIR, „Директно“, 18.02.2025 г. „Подходът към проблема с наркотиците трябва да бъде комплексен, да е балансиран, да не се изпада в крайности, а да се акцентира върху всички направления на проблема, като се започне от превенция, лечение, рехабилитация и намаляване на вредите от употреба на наркотици“, заяви в ефира на "Директно" Александър Панайотов, началник на отдел „Национален фокусен център“ към Националния цен...
bTV, 10.02.2025 г. “Наркотиците не са това, което са били преди 20 години. Непрекъснато излизат нови, и нови, и нови. Веществото хексахидроканабинол беше регистрирано за първи път през 2022 г. и след него вече има още 23 такива в Европа. В България са 12 така наречените синтетични канабиноиди. За миналата година в Европа всяка седмица излиза по едно ново вещество, което не е познато“, обясни в интервю пред bTV Александър Панайотов, началник н...
БНР, програма „Хоризонт“, 17.01.2025 г. „В световен мащаб имаме епидемия от затлъстяване и глобалното затопляне я усилва. Има значение каква е температурата на въздуха, който дишаме. Установено е, че ако живеем в по-студени райони, ще сме по-слаби при равни други условия", каза в интервю за предаването "Хоризонт за вас" Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи. Тя посочи, че хората със затлъстяване генери...
Телевизия СКАТ, 03.01.2025 г. „От 2008 г. в продължение на 15 години НЦОЗА, съвместно с регионалните здравни инспекции, проведе мащабни изследвания за оценка на затлъстяването сред децата на 7-годишна възраст в България. Проучването е в рамките на Европейската инициатива на Световната здравна организация за наблюдение на затлъстяването при деца. Изследвани са антропометричния статус, семейната и училищна среда на 15 399 деца в първи клас. Резултатите пок...
Clinica.bg, 05.12.2024 г. „Рибата е ценен източник на пълноценни белтъци, богати на всички незаменими аминокиселини, които са лесносмилаеми. Тя съдържа значителни количества важни за организма витамини и редица минерални вещества“, посочи в интервю за Clinica.bg проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве и анализи. Тя подчерта, че белтъците на рибата са важни за поддържане на имунна...
Нова ТВ, „Социална мрежа“, 11.11.2024 г. „Затлъстяването е един многофакторен проблем. Храненето е един от основните фактори заедно с физическата активност, но има и редица други фактори. Например храната, която купуваме, условията, които имаме за практикуване на спорт, сънят, стресът също има голяма роля“, посочи в интервю за Нова ТВ проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене“ в Националния център по общес...