Доц. Хинков: Посланието за ваксинация е контрапродуктивно при българите

NOVA, „Здравей, България“, 16.09.2021   „На проведената в сряда експертна среща в Министерството на здравеопазването, организирана от зам.-министъра д-р Томов установихме, че изключително трудно могат да се овладеят процеси, които са текли може би десетилетия. Доверието в институциите, във властта, в посланията – дори през медиите, е много силно нарушено у българския народ. Обединихме се около идеята, че масовото облъчване с посланието...


Проф. Пламен Димитров: Трупаме знания как да се борим с нови пандемии

БНР, „Хоризонт преди всички“, 13.09.2021 г. „На форума се очаква да бъде направен анализ за постигнатото дотук на европейско ниво в борбата с пандемията, както и да се очертаят следващите стъпки“, каза пред БНР проф. Пламен Димитров, зам.-директор на НЦОЗА, който участва в българската делегация на 71-ата сесия на Регионалния комитет на СЗО.На форума ще се включат министри на здравеопазването и представители на 53 държави от целия Европейски р...


Доц. Лалка Рангелова: Грешно е, че от хляб се затлъстява

„24 часа”, 29.07.2021 г. Здравословното хранене е съвкупност от биологични процеси, при които организмът приема определени вещества, за да поддържа специфичните си енергийни потребности и потребностите от вещества, каза в интервю за в. „24 часа” доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене” на НЦОЗА. Всеки ден трябва да се приемат зърнени храни и картофи, мляко и млечни продукти, месо и алтернативни или богати на белтък храни ...


Доц. Христо Хинков: Подготовката за ковид вълните у нас много закъсня

„Капитал“, 9.07.2021 г.   В отговор на въпроси на „Капитал“ за основните причини за отчетения в анализа на НЦОЗА на здравната система в условията на пандемия факт, че България е на 21-во място по заболеваемост от COVID-19 в ЕС, но на трето по смъртност, директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков коментира: „Обяснението според нас би трябвало да е в три посоки. Първо, вероятно не всички хора, които са заболявали, са били регистрирани...


Проф. В. Дулева: Използването на подсладители при лица с диабет тип 2 може да помогне при загуба на тегло

medconsult.bg, 8.07.2021 г.   Полезни ли са нискоенергийните подсладители и каква е ролята им в здравословното хранене, коментира в интервю проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене“ в НЦОЗА. Използването на нискоенергийни подсладители има дълга история, преди около 100 години започва употребата на първия подсладител - захарин, открит през 1879 год.  Нискоенергийните подсладители се използват при производство на храни и напи...


Доц. Христо Хинков: Имаме анализ на смъртността и от миналата година

bTV, „Тази сутрин“, 2.07.2021 г. „Имаме анализ на смъртността, който показва подобни като в настоящия доклад данни, и миналата година“, каза в ефира на „Тази сутрин“ директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков. По думите му причината за високата смъртност у нас се дължи най-вече на нерегистрираните случаи на COVID-19. Доц. Хинков допълни, че ваксинационната кампания трябва много ясно да обясни на хората колко е важно да се имунизират,...


Все по-малки деца посягат към наркотици

dir.bg, 26.06.2021 г.  Услугите за лечение и психосоциална рехабилитация на употребяващи наркотици деца бяха обсъдени на международна работна в София, организирана от НЦОЗА в рамките на Плана за изпълнение на Националната стратегия за борба с наркотиците (2020-2024). Намалява възрастта, на която децата решават да експериментират наркотици – тя е 12-13 години, а дори вече 11-12, отчетоха експертите. Така на 18-19 години те вече търсят медицинска помощ за ...


Пазете здравето си, настъпва гореща вълна

БНР, Радио Пловдив, 23.06.2021 г.   Горещото време става опасно, когато се задържи няколко дни, предупреждава Зорница Спасова, главен асистент в НЦОЗА. Горещите вълни са най-смъртоносният климатичен феномен, наречен „тихият убиец“, пояснява тя. За горещи вълни в България се говори, когато температурите са над 30 градуса повече от три дни. Те са смъртоносни за хората, защото високите температури имат кумулативен ефект и тялото не може да се справи...


Предлага се забраната на титановия диоксид като хранителна добавка

БНР, Хоризонт, 22.06.2021 г. На ниво работна група по добавки в храни към Европейската комисия е било взето решение да се подкрепи забраната за употреба на титанов диоксид като хранителна добавка, но да има преходен период за хранителната индустрия, не по-кратък от 18 месеца, обясни в интервю за БНР главен асистент Светла Петрова от отдел „Състав на храни и потребителски продукти“ в НЦОЗА. Титановият диоксид, който се среща главно в сладкарски издели...