Clinica.bg, 05.12.2024 г. „Рибата е ценен източник на пълноценни белтъци, богати на всички незаменими аминокиселини, които са лесносмилаеми. Тя съдържа значителни количества важни за организма витамини и редица минерални вещества“, посочи в интервю за Clinica.bg проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве и анализи. Тя подчерта, че белтъците на рибата са важни за поддържане на имунна...
Нова ТВ, „Социална мрежа“, 11.11.2024 г. „Затлъстяването е един многофакторен проблем. Храненето е един от основните фактори заедно с физическата активност, но има и редица други фактори. Например храната, която купуваме, условията, които имаме за практикуване на спорт, сънят, стресът също има голяма роля“, посочи в интервю за Нова ТВ проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене“ в Националния център по общес...
Bulgaria On Air, 06.11.2024 г. „Храненето е един от съществените рискови фактори, които допринасят за епидемията от затлъстяване в световен мащаб, включително и в страната ни, посочи в ефира на Bulgaria On Air проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел "Храни и храненe" към Националния център по общественото здраве и анализи и главен координатор на Експертния съвет по медицинската специалност „Хранене и диетика“ към Министерство на здравеопаз...
Дарик радио, „Най-добрите лекари”, 01.11.2024 г. „Между 13 и 14% от българските жени, които са на възраст 19-29 години, са с поднормено тегло. Такъв висок процент досега не е наблюдаван у нас и той представлява много сериозен риск както за здравето на момичетата, така и за възможността да износят здрав плод. Тенденцията вероятно е свързана с подражание на модел за хранене и стремеж към много слаба фигура“. Това коментира в предаването „...
БНР, програма „Хоризонт“, 18.09.2024 г. „Проучване на НЦОЗА, проведено през 2020 г., което е национално представително, показва, че 2/3 от учениците между 10 и 19 г. закусват редовно. Закуската е много важна част от хранителните приеми за деня, тя трябва да осигури енергия и хранителни вещества за работа на организма. Консумацията на храна, приготвена вкъщи - под формата на топъл обяд, приемат около половината от децата, а топла вечеря - 2/3 от тях...
Clinica.bg, 16.09.2024 г. „В България след едно повишение през периода 2012-2013 г. вече има трайна тенденция за намаляване на самоубийствата. За 2023 г. общата смъртност при мъжете е 8 на 100 000, а при жените – 2,5 на 100 000. Мотивите, които ние установяваме, са наличие на някакво заболяване – било то телесно или психическо. Следващата група мотиви са конфликтите в средата – семейна, професионална, училищна или друг някакъв...
Bulgaria ON AIR, 14.08.2024 г. „На децата от 0 до 1-годишна възраст не се дава мед, тъй като може да съдържа спори на ботулинов микроорганизъм и това да доведе до ботулиново отравяне. Не даваме да се поставя захар в храните, т.е. допълнително да се овкусяват, не се разрешава кифла с мармалад", обясни в студиото на Bulgaria ON AIR доц. д-р Лалка Рангелова от НЦОЗА във връзка с предстоящите промени в Наредба №2 за здравословно хранене на децата на въз...
„Майко Мила“, 13.08.2024 г. „В днешно време, когато има алтернатива за храненето на най-малките и тя е достъпна, когато живееш в относителна икономическа стабилност, кърменето не е въпрос на оцеляване, но то продължава да е от фундаментално значение за избора на едно семейство“, коментира за платформата „Майко Мила“ София Кандиларова - психолог и главен експерт в Националния център по обществено здраве и анализи. Кърмат...
Bulgaria ON AIR, „България сутрин“, 17.07.2024 г. „Горещото време увеличава смъртността от сърдечносъдови заболявания. Хората с респираторни заболявания, диабет, затлъстяване, също са застрашени, като тези с психични разстройва е по-вероятно да загинат в жегите. Застрашени са още децата и бременните жени, които не трябва да излизат в горещото време“, каза в интервю за Bulgaria ON AIR гл. асистент Зорница Спасова, дг, от Националния цент...