Нови научни доказателства налагат актуализация на Наредбата за здравословно хранене на учениците

21.02.2025

БНР - Радио София, 19.02.2025 г. „От 2009 г. е първата Наредба за здравословно хранене на учениците, която нашият екип от НЦОЗА разработи, съвместно с колеги от МЗ. С времето се натрупаха много нови научни доказателства в областта на храненето и през 2018 г. преработихме  Наредбата за физиологичните норми за хранене на населението в България, в това число и за децата в ученическа възраст, което наложи и промени в други документи, свързани с храненето на деца в ясли, градини и в училищна възраст“, обясни пред БНР - Радио София проф. д-р Веселка Дулева,  началник на отдел "Храни и хранене" към Националния център по общественото здраве и анализи. Тя посочи, че сега се предлага актуализирана наредба за здравословно хранене на учениците, в която са разширени изискванията към отделните групи храни, за да са описани детайлно здравословните им параметри. Например разширява се приемът на зърнени храни с допълнително включване на пълнозърнести изделия. Определят се характеристиките на месото, което се приема от децата и не се допускат някои месни продукти, които са предварително преработени. Определя се рибата да бъде без кожа и кости, да се предлага нарязана. Към напитките са добавени т.нар. смутита. Допълнени са и нискомаслени варианти на млечни продукти, например извара. Актуализирано е разпределението на енергийното съдържание в рамките на деня, тоест режимът на хранене.

Цялото интервю можете да чуете тук: https://bnr.bg/post/102118045/aktualizacia-na-naredbata-za-hraneneto-na-deca-i-uchenici

Ключови думи: няма