АГРО ТВ, „Агротема“, 08.11.2023 г. „Изключително ценното качество на месото е в съдържанието на така нареченото хемово желязо. Това е, което е необходимо за изграждане на хемоглобина и съответно за намаляване на риска от желязодефицитна анемия“, коментира в студиото на АГРО ТВ проф. д-р Веселка Дулева, завеждащ отдел „Храни и хранене“ в НЦОЗА. Тя допълни, че в растителните храни се съдържа нехемово желязо, което е с много по-ниска биоусвоимост – около 7% и в доста по-ниско количество. Червените меса са най-добър източник на хемово желязо, като за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания се препоръчва да се отделя видимата мазнина.
Повече по темата и полезни съвети за хранене при деца и възрастни можете да чуете тук: https://agrotv.bg/2023/11/08/здравословно-хранене-къде-стои-месот/