БНР, Хоризонт, 22.06.2021 г.
На ниво работна група по добавки в храни към Европейската комисия е било взето решение да се подкрепи забраната за употреба на титанов диоксид като хранителна добавка, но да има преходен период за хранителната индустрия, не по-кратък от 18 месеца, обясни в интервю за БНР главен асистент Светла Петрова от отдел „Състав на храни и потребителски продукти“ в НЦОЗА.
Титановият диоксид, който се среща главно в сладкарски изделия – торти, сладолед, бисквити, сладкиши и тестени изделия, е преоценен за безопасност още през 2016 година. Тогава заключението било, че тази добавка не поражда загриженост относно нейната канцерогенност. Редица изследвания обаче показват, че „има вероятност размерът на частиците титанов диоксид евентуално да предизвика разкъсване на веригите на ДНК, но без да предизвикват генни мутации“, отбеляза гл. ас. Светла Петрова. Според нея заключенията на Европейската агенция по безопасност на храните са вид презастраховане, защото резултатите за токсичност от различен тип не са категорични.
Цялото интервю можете да чуете тук