СЪВМЕСТНО ДЕЙСТВИЕ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ХРОНИЧНИ НЕЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ

Kоординатор:

Проф. д-р П. Димитров, дм

тел.: +3592 8056 420, e-mail: p.dimitrov@ncpha.government.bg


Съвместното действие за превенция на хронични незаразни болести – действие, насочено към детерминантите на здравето (JA PreventNCD), е най-мащабното съвместно действие за превенция на хронични незаразни болести в Европа с продължителност от четири години. Проектът е съфинансиран от Европейския съюз с общ бюджет от 95.5 млн. евро, което представлява 20% от общия бюджет на ЕС за здравеопазване.

Ръководен от Норвежката дирекция по здравеопазване в Осло, JA PreventNCD обединява над 100 партньорски организации от 25 държави в съвместни усилия за справяне с тежестта от хроничните незаразни болести и рисковите фактори, свързани с тях.

Целта на Съвместното действие е да подкрепи стратегии и политики, създадени за намаляване на тежестта от онкологичните заболявания, хроничните незаразни болести (ХНБ) и техните рискови фактори както на индивидуално, така и на обществено ниво, и да определи методи за оценка на тяхната ефективност в Европа.

Специфични цели на съвместното действие включват:

  • подобряване на капацитета на страните членки за планиране и изпълнение на политики и дейности, свързани с превенцията на рака и ХНБ на национално, регионално и местно ниво;
  • подобряване на системата за мониторинг на онкологичните заболявания, ХНБ и общите им рискови фактори;
  • подпомагане намаляването на неравенствата в областта на рака и ХНБ;
  • ангажиране на ключови заинтересовани лица в областта на превенцията на ХНБ и рака, включително политици, експерти, граждански и пациентски организации, общото население, с цел улесняване на сътрудничеството и съвместните усилия при постигане на целите.

Проектът ще анализира възможностите за прилагане на основани на доказателства междусекторни политики за превенция на ХНБ и рака; ще проведе пилотни действия на иновативни практики и ще разшири обхвата на най-добрите практики, насочени към превенция на заболяванията и промоция на здравословен начин на живот. Ще се проведе мониторинг на смъртността и заболеваемостта по отношение на ХНБ и рака, на разходите, свързани с тях, както и на въздействието на усилията за здравна промоция и превенция на болестите на индивидуално и обществено ниво.

Структура на съвместното действие:

Съвместното действие е разделено на 10 работни пакета (РП) – четири хоризонтални (РП1-РП4, свързани с управлението на съвместното действие) и шест тематични пакета (РП5-РП10, отнасящи се към съдържанието и целите на съвместното действие). Всеки работен пакет се ръководи от конкретна институция, а всяка задача и подзадача в РП има индивидуално отговорен ръководител.

 

НЦОЗА участва в следните работни пакети:

Работен пакет 1 – Координация

Работен пакет 2 – Разпространение на информация и комуникация

Работен пакет 3 – Оценка

Работен Пакет 4 – Устойчивост

Работен пакет 5 – Регулация и данъчно облагане

Работен пакет 7 – Социални неравенства

Работен пакет 8 – Мониторинг

Работен пакет 9 – Здраве във всички политики

 

Официален уебсайт