bTV, 22.07.2025 г. „В период на горещи дни термогенезата и метаболизмът на човек се променят и по-трудно преработваме храни, които не би трябвало да консумираме. Това са по-мазни храни, червени меса, пържени храни, така наречените тежки храни, колбаси“, коментира в студиото на „Тази сутрин“ проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене“ към Националния център по обществено здраве и анализи. Тя допълни, че алкохолът също трябва да бъде изключен от диетата ни. През този период трябва да консумираме по-лека храна, предимно зеленчуци, плодове. Плодовете са изключително важна храна, която може да ни разхлади през лятото, но трябва да внимаваме за изключително сладките плодове, защото те са носители на фруктоза.
Какви съвети още даде проф. Дулева - чуйте във видеото: https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/koi-hrani-da-izbjagvame-v-goreshtinite-i-koi-ni-pomagat-da-se-ohladim.html