Clinica.bg, 05.12.2024 г. „Рибата е ценен източник на пълноценни белтъци, богати на всички незаменими аминокиселини, които са лесносмилаеми. Тя съдържа значителни количества важни за организма витамини и редица минерални вещества“, посочи в интервю за Clinica.bg проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене“ в Националния център по обществено здраве и анализи. Тя подчерта, че белтъците на рибата са важни за поддържане на имунната защита, а наличието на омега-3 полиненаситени мастни киселини се свързва с намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Данни от проучвания на НЦОЗА показват, че въпреки тенденцията за повишаване на приема на риба през последните години, консумацията остава трайно под препоръчваните нива.
Повече по темата можете да прочетете тук: https://clinica.bg/31095-ribata-e-podhodqshta-za-vseki