Предизвикателство: Здравословно хранене в училище

19.09.2024

БНР, програма „Хоризонт“, 18.09.2024 г. „Проучване на НЦОЗА, проведено през 2020 г., което е национално представително, показва, че 2/3 от учениците между 10 и 19 г. закусват редовно. Закуската е много важна част от хранителните приеми за деня, тя трябва да осигури енергия и хранителни вещества за работа на организма. Консумацията на храна, приготвена вкъщи - под формата на топъл обяд, приемат около половината от децата, а топла вечеря - 2/3 от тях“, каза в интервю за "Хоризонт до обед" проф. Веселка Дулева, началник на отдел "Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве и анализи и главен координатор на експертния съвет по хранене и диететика към Министерството на здравеопазването. Тя посочи, че по-проблемно е,  че по собствено желание около 18% от учениците спазват някаква диета. Обикновено това са деца между 10 и 19 г. Момичетата намаляват хранителния прием и ограничават енергията, а момчетата приемат повече белтъчни храни, с цел натрупване на мускулна маса. Тук би следвало да се намесят и родителите.

По националните наредби, които се прилагат в организираните колективи, вредни храни като снаксове и захарни тестени изделия не би трябвало да присъстват в училищните бюфети, коментира проф. Дулева. За съжаление, когато учениците излязат извън училище, те могат да си купят такива. Затова е важно децата да бъдат добре информирани и съветвани вкъщи, а родителите да показват един добър пример за здравословно хранене.

Повече по темата можете да чуете тук: https://bnr.bg/post/102047394/predizvikatelstvo-zdravoslovno-hranene-v-uchilishte

Ключови думи: Здравословно хранене в училище