ЕС забранява опасни химикали

05.07.2023

Нова ТВ, „Здравей, България“, 03.07.2023 г. Европа иска нови забрани за бисфенолите. Най-често използван е бисфенол А. Той е мономер, влизащ в състава на поликарбонатни пластмаси и епоксидни смоли. Поликарбонатните пластмаси се използват в хранително-вкусовата промишленост (контейнери за диспенсъри за вода, кутии за многократно съхранение на храни), при производството на CD-та и DVD-та, в състава на лепила, бои и лакове. В прахообразна форма ВРА присъства по повърхността на принтерната хартия. Епоксидните смоли са полимери, които участват в състава на вътрешното покритие на капачки за буркани и метални опаковки за храни и напитки, в зъбни пълнежи, в електрониката и електротехниката, в пластмаса, подсилена с влакна, в структурни лепила.

Основната експозиция на човешкия организъм на бисфенол А (около 90%) е чрез храната. „Изследваните в Националния център по обществено здраве и анализи артикули от поликарбонатна пластмаса и метални опаковки с епоксидни покрития показват, че миграцията на бисфенол А е със стойности, значително по-ниски от максимално допустимото количество, съгласно настоящото европейско законодателство“, подчерта в интервю за Нова ТВ Светла Петрова, дм, главен асистент в НЦОЗА.

Цялото видео можете да гледате тук: https://nova.bg/news/view/2023/07/03/417592/ес-забранява-опасни-химикали-които-могат-да-доведат-до-стерилитет-диабет-и-депресия/

Ключови думи: няма