Проф. Цвета Георгиева: ГМО не бива да се преекспонира като проблем

21.04.2021

Както повечето теми и проблеми, и при ГМО може да се намерят ползи и рискове, каза пред БНР проф. Цвета Георгиева, началник на отдел „Приложна геномика и ГМО“ в НЦОЗА. Правени са многобройни изследвания върху животни и хранително-вкусовите характеристики на продукти с ГМО. Досега няма научни доказателства за отрицателни здравни ефекти. По-скоро рисковете са за околната среда. Положителните ефекти са свързани със създаването на по-устойчиви или на подобрени във вкусово отношение култури. Освен това технологията позволява и създаването на нови лекарства – за онкологични и редки болести, за ветеринарната медицина. Дори нищо чудно с новите техники за генно редактиране да се намери ключ към проблема с коронавируса, коментира още проф. Георгиева.

Цялото интервю можете да чуете тук

Ключови думи: няма