Да бъдем оптимисти – пандемията ще има край

22.03.2021

„Предстои да оповестим изследване за разпространението на тревожните разстройства по време на пандемията от март миналата година досега в България. Индикаторите, по които се прави това изследване, са обявените случаи на домашно насилие, опити за самоубийства, както и употреба на психотропни средства“, каза по БНР директорът на НЦОЗА доц. Христо Хинков.

„Очаквам, че тази епидемия ще се обезсили, ще си отиде и хората ще си върнат стария начин на живот. Единственото, което мога да им препоръчам, е да бъдат оптимисти, да вярват, че това нещо ще има край. Защото влизането в невротичността, в тревожността е, когато не виждаш перспектива. Когато виждаш как всичко се затваря около теб и едва ли не оставаш завинаги в това затворено пространство“, добави доц. Хинков.

Той апелира към журналистите да не употребяват определението „новата нормалност“. "Това е абсолютно тревожно, погрешно послание към хората. Няма нова нормалност. Има една нормалност и тя е тази, която ние познаваме. Ние ще се върнем към нея аз съм дълбоко убеден.“

Според доц. Хинков прекаленото фиксиране върху броя на заразените и на починалите влияе върху тревожността. "Трябва да не се съобщават цели числа, а съотношения, защото тогава човек добива представа за реалните размери на това бедствие."

Цялото интервю можете да чуете тук

Ключови думи: няма