Регламентират се безопасността и качеството на храните в детските заведения

27.02.2021

„Новата наредба от началото на февруари МЗХГ регламентира специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения,  и други обекти за хранене на деца“, каза проф.

Веселка Дулева от НЦОЗА в интервю за www.flashnews.bg. Контролът по тази наредба се осъществява от БАБХ, които следят за безопасността – документацията,  производство, срок на годност, опаковка, начин на доставяне, на съхранение на продуктите и др.

„БАБХ например следи дали месото е добито и доставено безопасно, а РЗИ  – дали се приготвят ястията с мляно месо, вместо с кайма, например. Ние не допускаме при приготвяне на храната за децата да се използва  кайма, която е продукт на мляното месо с добавени технологични добавки, подправки, протеин и др.“, уточни проф. Дулева.

По думите й обратната връзка с родители и персонал на детските заведения сочи, че актуализираната наредба за здравословно хранене на децата и разработеният от НЦОЗА сборник с рецепти са много добри, помагат в ежедневната работа, а децата харесват вкуса на приготвената храна.

Цялото интервю можете да прочетете тук

Ключови думи: няма