„Новата наредба от началото на февруари МЗХГ регламентира специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения, и други обекти за хранене на деца“, каза проф.
Веселка Дулева от НЦОЗА в интервю за www.flashnews.bg. Контролът по тази наредба се осъществява от БАБХ, които следят за безопасността – документацията, производство, срок на годност, опаковка, начин на доставяне, на съхранение на продуктите и др.
„БАБХ например следи дали месото е добито и доставено безопасно, а РЗИ – дали се приготвят ястията с мляно месо, вместо с кайма, например. Ние не допускаме при приготвяне на храната за децата да се използва кайма, която е продукт на мляното месо с добавени технологични добавки, подправки, протеин и др.“, уточни проф. Дулева.
По думите й обратната връзка с родители и персонал на детските заведения сочи, че актуализираната наредба за здравословно хранене на децата и разработеният от НЦОЗА сборник с рецепти са много добри, помагат в ежедневната работа, а децата харесват вкуса на приготвената храна.
Цялото интервю можете да прочетете тук