Минахме на антидепресанти в пандемията

19.02.2021

Пандемията, голямото затваряне и страхът от неизвестното са накарали българите да търсят подкрепа в антидепресанти и психотропни лекарства.

Това показва и проучване на Националния център по общественото здраве и анализи – „Психично-здравни аспекти на епидемията от COVID-19 в България“.

Продажбата на жълт кантарион е скочила двойно, с 12% са намалели посещенията при психиатър. Изследването сравнява данни от началото на пандемията с данните от 2019 година. Резултатите показват, че епидемията е повишила нивата на тревожност сред хората, както и на информационната среда. От НЦОЗА са направили анализ на данните от продажбите на психотропни медикаменти (бензодиазепини, антидепресанти и фитопрепарати, които имат ефект върху тревожността и депресията). Забелязва се отчетлива тенденция на увеличена продажба на такива медикаменти през месец март, когато беше обявено извънредното положение у нас заради COVID-19.

Най-много продажби има в групата на транквилизаторите, които намаляват тревожността при всекидневен прием. За март 2020 г. увеличението е с 22.6% спрямо същия месец на 2019 г. Отчетени са около 208 хил. продадени опаковки през март 2020 г.

Цялата информация можете да прочетете тук

Ключови думи: COVID-19