Изследването на Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD’15 беше представено днес в Пресклуба на БТА от Анина Чилева от НЗОЦА - водещ изследовател на проекта за България, и Момчил Василев, директор на Националния фокусен център за наркотици и наркомании към НЦН.

С цялата информация можете да се запознаете тук.

Вторият модул на инициативата „Лятно училище по оценка на здравните технологии (ОЗТ)“, съвместен проект на НЦОЗА и ARPharM, приключи успешно.

Основни лектори на обучението бяха проф. Петко Салчев, директор на дирекция „Класификационни системи, стандарти и иновации“ към НЦОЗА (презентацията вижте тук), проф. Румен Стефанов, декан на Факултета по обществено здраве към МУ – Пловдив (презентацията вижте тук), д-р Борислав Борисов, член на Френското дружество по фармакоикономика (презентацията вижте тук).

На 21.09.2016 г. в Пресклуба на БТА от 11 ч. ще състои съвместна пресконференция на Националния център по обществено здраве (НЦОЗА) и Националния център по наркомании(НЦН).

Двете институции осъществяват Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD’15 (European SchoolSurvey Project on Alcohol and Other Drugs).

„Критерии/методи, използвани в процеса на ОЗТ“ е вторият модул на инициативата „Лятно училище по оценка на здравните технологии (ОЗТ)“, която е съвместен проект на НЦОЗА и ARPharM.

Обучението ще се проведе на 16.09.2016 г. в Аулата на НЦОЗА. То дава възможност за повишаване на експертния капацитет в сферата на ОЗТ. Вторият цикъл лекции е фокусиран върху практиките, критериите и процеса на взимане на решения за реимбурсация в различните европейски държави. Ще бъде представен и общ поглед върху процеса на ОЗТ в България – от подаването, през разглеждането и оценяването, до издаването на препоръка. Лектори са проф. Петко Салчев, директор на дирекция „Класификационни системи, стандарти и иновации“ към НЦОЗА; Елена Никод от екипа на изследователски проект към Bocconi University в Милано, Италия; проф. Румен Стефанов, декан на Факултета по обществено здраве към МУ – Пловдив; д-р Борислав Борисов, член на Френското дружество по фармакоикономика.

Барелеф на д-р Владимир Калайджиев беше открит пред Аулата на Националния център по обществено здраве и анализи. Тържествената зала също беше наречена на негово име. Автори на барелефа са скулпторът Борислав Алексиев и архитект Мирослав Желязков. Той беше открит от директора на НЦОЗА доц. д-р Христо Хинков.

Една от дъщерите на д-р В. Калайджиев разказа спомени за своя баща и за делото на неговия живот. Здравка Калайджиева благодари на всички специалисти, които и до днес работят в тази сфера. „Моите научни титли са зазидани в темелите на тази сграда”, цитира тя думите на д-р В. Калайджиев. Неговото семейство, допринесло за изработването на барелефа, както и много служители на НЦОЗА отпразнуваха с по чаша вино събитието.

Д-р Владимир Калайджиев (1921-2009) е основоположникът на институцията за обществено здраве в България, която миналата година отбеляза своя половинвековен юбилей. Реформитена д-р В. Калайджиев поставят началото на модерното обществено здравеопазване в страната ни.

На 22 и 23 юни 2016 г. НЦОЗА съвместно с Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) ще проведе обучение по критична оценка на данни от клинични изпитвания (модул 1). Курсът ще обучи участниците как да откриват, тълкуват, оценяват и прилагат научни изследвания в областта на здравеопазването. Целта е те да развиват уменията си, необходими за взимане на клинични решения въз основа на доказателства.

През 1987 година по инициатива на Световната здравна организация (СЗО) 31 май е обявен за Световен ден без тютюнопушене. Всяка година на тази дата в много страни по света се организират събития, насочени към превенцията и ограничаването на употребата на тютюн. По данни на СЗО глобалната тютюнева епидемия води до смъртта на около 6 милиона души годишно.От тях над 600 000 непушачи умират вследствие излагане на вторичен тютюнев дим. Ако тенденцията за увеличаване на употребата на тютюневите изделия се запази, през 2030 година се очаква 8 милиона души да загубят живота от болести, свързани с тютюнопушенето. Тази година Световният ден преминава под мотото: „ПОДГОТВЕТЕ СЕ ЗА ОПРОСТЕНАТА ОПАКОВКА”

Работна среща "Здраве и безопасност при работа за ранимите/ застаряващи работещи: предизвикателства и действия" Категория: Новини На 26-27.04.2016 г. Националният център по обществено здраве и анализи проведе работна среща съвместно с Югоизточната Европейска мрежа „Здраве за работещите“ на тема: „Здраве и безопасност при работа за ранимите/ застаряващи работещи: предизвикателства и действия“ с международно участие, коспонсорирана от Световната здравна организация, Регионален офис за Европа.