На 19.10.2016 г. НЦОЗА с подкрепата на СЗО в България организира среща на експерти от областта на психичното здраве, администратори на психично-здравни програми и услуги и НПО. Темата е Националната програма за психично здраве 2017-2021 г. Идеята на форума да бъде дискутиран и обсъден окончателен вариант на Националната програма. Необходимостта от нова програма за психично здраве се обуславя от новите стратегически документи, приети от МЗ и правителството. Новата здравна карта, концепцията за комплексно обслужване на пациентите с хронични заболявания, включително психични разстройства, предстоящото въвеждане на цялостна информационна система изискват нови подходи в организацията на психично-здравните услуги, информацията за пациента, финансирането и пр.

Цялата информация можете да прочетете тук

11 октомври – Световен ден за борба със затлъстяването при деца

Всяко едно от три деца в света на възраст от 2 до 19 години е със свръхтегло или затлъстяване. Небалансираното хранене и ниската физическа активност са основните фактори за наднорменото тегло при децата.

В България има висока честота на свръхтегло и затлъстяване от най-ранна детска възраст, сочат данните от седем национални проучвания (1998–2014), проведени от НЦОЗА, МЗ и РЗИ върху храненето и хранителния статус на различни детски възрастови групи.

При последното проучване е установено, че 5% от децата от 1 до 4 години имат затлъстяване. За сравнение, през 2007 г. този процент е бил 2,7%

Децата на 5–18 години с наднормено тегло са общо 30,1%, включително 19,8% със свръхтегло и 10,3% със затлъстяване. Момчетата на 10–13 години са най-рискова група – при тях затлъстяването е почти 20%.

Цялата информация можете да прочетете тук

За 24-та поредна година отбелязваме 10 октомври – Световния ден на психичното здраве. Според данни на СЗО над 450 млн. души по света имат психични разстройства.

Българите най-често страдат от тревожни разстройства – 11,4% от населението, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) – 6,2%, злоупотреби с вещества – 3,3%. От 20 до 34 години е най-рисковата възраст за тежки депресии. Жените боледуват по-често от мъжете и също така по-често търсят професионална помощ.

През 2016 г. темата на Световния ден на психичното здраве, определена от СЗО, е свързана с оказването на психологическа първа помощ по време на кризи и нейната роля за опазване на достойнството на пострадалите хора. Цялата информация можете да прочетете тук

През последните няколко дни медийното и обществено внимание се фокусира върху една от безплатните закуски, предоставена на децата в у-ще „Йордан Йовков” във Варна – сандвич с лютеница. Въпросният сандвич, както ясно личи от придобилата публичност снимка на г-жа Ивелина Томова, няма нищо общо с рецептата, която според изказването на производителя пред национална телевизия, е от задължителния рецептурник „Сборник рецепти за ученическите столове и бюфети”, разработен включително и от експерти на НЦОЗА и одобрен от МЗ. Тези твърдения не отговарят на истината. Очевидно е, че реално проблемният сандвич е приготвен с нещо, което не прилича на истинска лютеница – то е достатъчно течно и видимо не съответства на определеното в Рецептурника количество – 40 грама. Според рецептата той e трябвало да е с една филия хляб, а е направен с две, което не е съобразено със здравословните норми. Цялата информация можете да прочетете тук. Всички снимки можете да видите тук.

Национална програма за психично здраве 2017-2021 ще бъда обсъдена на среща на експерти от областта на психичното здраве, администратори на психично-здравни програми и услуги и НПО. Форумът, който ще се проведе на 19 октомври 2016 г., е организиран от НЦОЗА с подкрепата на офиса на СЗО в България. Идеята е да бъде обсъден и приет окончателният вариант на Националната програма.

Повече подробности можете да научите тук

„Употреба на международни данни в процеса на оценка на здравните технологии (ОЗТ)“ е темата на последния, заключителен модул на съвместния проект НЦОЗА и ARPharM. Целта му е да представи резултати от проведени проучвания в Полша, Чехия, Унгария, Румъния и Словакия. Изследването се опитва да установи доколко данните, необходими за извършване на ОЗТ, са налични в отделните държави и как се преодолява тяхната липса. В рамките на модула ще бъдат представени също практиките и критериите в процеса на взимане на решения за реимбурсация в различни европейски държави. Обучението ще се проведе на 28.09.2016 г. в Аулата на НЦОЗА. Лектори са д-р Марк Молнер, сътрудник в Corvinus University of Budapest, и Елена Никод – доктор по социална политика на London School of Economics и магистър по здравна политика, планиране и финанси (London School of Hygiene and Tropical Medicine).

Изследването на Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD’15 беше представено днес в Пресклуба на БТА от Анина Чилева от НЗОЦА - водещ изследовател на проекта за България, и Момчил Василев, директор на Националния фокусен център за наркотици и наркомании към НЦН.

С цялата информация можете да се запознаете тук.

Вторият модул на инициативата „Лятно училище по оценка на здравните технологии (ОЗТ)“, съвместен проект на НЦОЗА и ARPharM, приключи успешно.

Основни лектори на обучението бяха проф. Петко Салчев, директор на дирекция „Класификационни системи, стандарти и иновации“ към НЦОЗА (презентацията вижте тук), проф. Румен Стефанов, декан на Факултета по обществено здраве към МУ – Пловдив (презентацията вижте тук), д-р Борислав Борисов, член на Френското дружество по фармакоикономика (презентацията вижте тук).

На 21.09.2016 г. в Пресклуба на БТА от 11 ч. ще състои съвместна пресконференция на Националния център по обществено здраве (НЦОЗА) и Националния център по наркомании(НЦН).

Двете институции осъществяват Европейски училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD’15 (European SchoolSurvey Project on Alcohol and Other Drugs).

„Критерии/методи, използвани в процеса на ОЗТ“ е вторият модул на инициативата „Лятно училище по оценка на здравните технологии (ОЗТ)“, която е съвместен проект на НЦОЗА и ARPharM.

Обучението ще се проведе на 16.09.2016 г. в Аулата на НЦОЗА. То дава възможност за повишаване на експертния капацитет в сферата на ОЗТ. Вторият цикъл лекции е фокусиран върху практиките, критериите и процеса на взимане на решения за реимбурсация в различните европейски държави. Ще бъде представен и общ поглед върху процеса на ОЗТ в България – от подаването, през разглеждането и оценяването, до издаването на препоръка. Лектори са проф. Петко Салчев, директор на дирекция „Класификационни системи, стандарти и иновации“ към НЦОЗА; Елена Никод от екипа на изследователски проект към Bocconi University в Милано, Италия; проф. Румен Стефанов, декан на Факултета по обществено здраве към МУ – Пловдив; д-р Борислав Борисов, член на Френското дружество по фармакоикономика.

Барелеф на д-р Владимир Калайджиев беше открит пред Аулата на Националния център по обществено здраве и анализи. Тържествената зала също беше наречена на негово име. Автори на барелефа са скулпторът Борислав Алексиев и архитект Мирослав Желязков. Той беше открит от директора на НЦОЗА доц. д-р Христо Хинков.

Една от дъщерите на д-р В. Калайджиев разказа спомени за своя баща и за делото на неговия живот. Здравка Калайджиева благодари на всички специалисти, които и до днес работят в тази сфера. „Моите научни титли са зазидани в темелите на тази сграда”, цитира тя думите на д-р В. Калайджиев. Неговото семейство, допринесло за изработването на барелефа, както и много служители на НЦОЗА отпразнуваха с по чаша вино събитието.

Д-р Владимир Калайджиев (1921-2009) е основоположникът на институцията за обществено здраве в България, която миналата година отбеляза своя половинвековен юбилей. Реформитена д-р В. Калайджиев поставят началото на модерното обществено здравеопазване в страната ни.