10 септември - Световен ден за превенция на самоубийствата

10.09.2024

10 септември е обявен за Световен ден за превенция на самоубийствата от Световната здравна организация (СЗО) през 2003 г. по инициатива на Международната асоциация за превенция на самоубийствата.

Тригодишната тема на Световния ден за превенция на самоубийствата за периода 2024-2026 г. е „Промяна на подхода към самоубийството“ с призив за действие „Започнете разговор“. Целта е да се повиши осведомеността относно значението на намаляването на стигмата и насърчаването на открити разговори за предотвратяване на самоубийствата. Промяната на разказа за самоубийствата е свързана с промяна на начина, по който възприемаме този сложен проблем, и преминаване от култура на мълчание и стигматизация към култура на откритост, разбиране и подкрепа.

Тази тема също така подчертава необходимостта от приоритизиране на превенцията на самоубийствата и психичното здраве при изготвянето на политики, като призовава за действия от страна на правителството. Промяната на разказа изисква застъпничество за политики, които дават приоритет на психичното здраве, увеличават достъпа до грижи и осигуряват подкрепа на нуждаещите се.

Пример да добра практика за превенция на самоубийствата е  Австрийската национална програма за превенция на самоубийствата (SUPRA), която включва всички нива на превенция – универсална, селективна и индицирана превенция. SUPRA се състои от 6 компонента:

 

Можете да научите повече за тази практика на Портала за най-добри практики в PUBLIC HEALTH: https://webgate.ec.europa.eu/dyna/bp-portal/practice.cfm?id=273

Всеки един от нас, като член на обществото, дете, родител, приятел, колега или човек с преживян опит, може да е в подкрепа на тези, които изпитват суицидна криза или на опечалени от самоубийство. Всички можем да насърчим разбирането по проблема, да достигнем до хора, които се борят, и да споделим своя опит. Всички можем да създадем надежда чрез действие и да бъдем светлината.

В България през последните години се наблюдава устойчива тенденция за намаляване на смъртността от самоубийства.

По отношение на мотивите – водещи са наличието на заболяване – телесно или психично, както и конфликтите в средата.

Повече информация по темата за превенция на самоубийствата може да видите тук:

https://bgmental.ncpha.government.bg/bg/node/32?page=1

Ключови думи: няма