От 1 до 7 август отбелязваме Световна седмица на кърменето

25.07.2024

За 32-ри път глобалната инициатива за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето става повод въпросите на кърменето да привличат общественото внимание в страни по целия свят. Тазгодишната тема на световната кампания е „Да преодолеем препятствията – подкрепа за кърмене за всички“. Кърменето със своите здравни, психологически и икономически предимства може да бъде фактор за преодоляване на неравенствата и е от съществено значение всички да имат достъп до подходящи и съвременни услуги и особено уязвимите майки, които може да се нуждаят от допълнителна подкрепа.

Основни послания на кампанията са:

Кампанията за Световната седмица на кърменето се организира от Световния алианс за подкрепа на кърменето – мрежа от лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето (СЗО, УНИЦЕФ, Международната конфедерация на акушерките, Международната организация на труда, неправителствени организации в подкрепа на кърменето и др.). Програмният документ на кампанията, преведен на български, можете да видите тук.

Националният център по обществено здраве и анализи е една от основните институции в България, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. Разработените от НЦОЗА „Препоръки за здравословно хранене на кърмачета“ (https://ncpha.government.bg/uploads/pages/3001/baby_healthy_eating.pdf)  отразяват съвременните подходи и добри практики в областта на кърменето, утвърдени от международните здравни организации.

НЦОЗА ще се включи в четири събития на тазгодишната кампания. Доц. д-р  Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене“ ще изнесе лекция на тема „Здравословно хранене на бременната и кърмеща жена“ на 6 август 2024 г. от 18:00 часа  в Медицински център  Circle of health. Гл. експерт София Кандиларова ще води две срещи-лекции за бременни и родилки на тема „Първи стъпки в кърменето“ – на 31 юли в МБАЛ Самоков, организирана от РЗИ София-област и на 2 август от 11 ч. в София, Fox Book Café, ул. Гладстон 32 - съвместна инициатива с Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, а на 6 август ще участва в среща с млади жени от ромска общност в с. Литаково, Община Ботевград, отново организирана в партньорство с РЗИ София-област и със съдействието на здравен медиатор от Община Ботевград.

Ключови думи: няма