17 МАЙ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХИПЕРТОНИЯТА

17.05.2024

17 МАЙ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХИПЕРТОНИЯТА

 

Световният ден за борба с хипертонията се отбелязва всяка година на 17 май. Денят е глобална инициатива на Световната лига по хипертония (WHL) и Международната асоциация по хипертония (ISH) с цел да се повиши информираността на населението за заболяването и за ролята и възможностите на превенцията, ранното откриване и своевременното лечение на високото кръвно налягане.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) приблизително 1,28 милиарда лица на възраст 30-79 години по света са с  хипертония. Почти половината от тях (46%) не знаят, че имат високо кръвно налягане и едва 42% са диагностицирани и се лекуват. Артериалната хипертония е причина за смъртта на повече от 7 милиона души в света годишно.

България продължава да е сред страните с най-голям брой заболели от сърдечно-съдови заболявания. Над 60% от общата смъртност се свързва с артериалната хипертония.

С възрастта нараства честотата на случаите с хипертония, но все по-често и при по-млади хора се установява високо кръвно налягане, т.е. заболяването се „подмладява“. Голяма част от хората не контролират и не лекуват високото си кръвно налягане, защото не знаят за проблема или го подценяват. Това се обяснява не само с безсимптомното „тихо“ протичане на заболяването, но и с липсата на достатъчна информираност. 

Тази година темата на Световния ден за борба с хипертонията е: „Измерете кръвното си налягане точно, контролирайте го, живейте по-дълго“. Целта е да се повиши осведомеността за високото кръвно налягане и точността при измерването му за контрол на хроничните незаразни болести, свързани с хипертонията.

Неконтролираната и нелекувана хипертония е най-честото сърдечносъдово заболяване и най-значимият фактор за редица социалнозначими заболявания, от които най-тежкото е инсултът. Тя е основна причина за преждевременна смърт в световен мащаб, но в същото време е определена като едно от най-предотвратимите заболявания.

Редовният контрол и навременното лечение, заедно с насърчаването на здравословния начин на живот, са в основата на предотвратяването на тежките последици и усложнения от артериална хипертония.

Ключови думи: няма