НЦОЗА отбелязва Световния ден за информираност за аутизма

02.04.2024

            На 2 април се отбелязва Световният ден на информираността за аутизма. По този повод в НЦОЗА се проведе среща с режисьора Боян Иванов и изпълнителя на главната роля Калоян Желев в театралната постановката „Странна случка с куче през нощта“, представена на 20-и февруари 2024 г. на сцената на Младежкия театър „Николай Бинев“  - гр. София от гостуващия състав на ДТ „Сава Огнянов“ – гр. Русе. Срещата е организирана от доц. Красимира Костадинова, дм, началник на отдел „Детско и младежко здраве“ и дългогодишен координатор на Мрежата на Югоизточна Европа за аутизма. Участие взеха специалисти, младежи от аутистичния спектър и техните родители от Дневен център за деца и младежи с увреждания „Творилница Арт и Скок“.

Доц. Костадинова запозна участниците с инициативите за повишаване на информираността за аутизма като изтъкна значимата роля на изкуството за промяна на негативните обществени нагласи и постигане на толерантност към различията. Тя подчерта приноса на посланията в тази насока на спектакъла, базиран на световноизвестния роман на Марк Хадън и в същото време оригинално творческо решение на режисьора, с безспорни художествени качества. Със средствата на сценичното изкуство творческият състав запознава и доближава публиката до непонятния, но богат свят на аутиста, като едновременно успява да предизвиква съпричастност и преодоляване на предубежденията чрез постигане на разбиране за това, че има много общо в различията и че всяко възприятие за света е истинско, обогатява и заслужава да се цени и зачита. Това разбиране обединява хората и ги прави по-добри и щастливи.  Съществен принос за предаване на идеите на спектакъла има и невероятното превъплъщение на младия актьор Калоян Желев  в сложния образ на главния  герой - 15-годишен младеж от аутистичния спектър, роля, за която е удостоен с тазгодишната награда ИКАР за дебют.

В проведения разговор с творците родителите споделиха своите впечатления от постановката и усещането, че са се почувствали подкрепени от позитивните послания и образи в спектакъла, както изразиха желание за още представления, за да могат да достигнат тези послания за взаимно разбиране, приемане и толерантност до повече хора.

Милена Кънчева от фондация „Помощ на лица с проблеми в развитието“, съорганизатор на събитието,  подари на творческия екип издадената от фондацията книга „Приятел на аутист“, като символичен жест на признателност за подкрепата и популяризирането на каузата за аутизма сред обществото.

На срещата младежи от Дневния център „Творилница Арт и Скок“ представиха изложба със свои творби от керамика.

Ключови думи: няма