20 септември – Ден без загинали на пътя

15.09.2023

За осма поредна година Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира Ден без загинали на пътя, в рамките на Дните на безопасността на пътя между 16 и 22 септември, с мото: „Остани жив! Пази живота!“.

Тази година 20 септември е определен за Ден без загинали на пътя, като целта е да се организират събития, с които да се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата на Европа и страната ни.  Активностите по кампанията на ROADPOL се обединяват с дейностите на Европейска седмица на мобилността от 16 до 22 септември.

Всеки ден средно по 70 души загиват по пътищата в Европа. Целта на организаторите на инициативата от ROADPOL и всички подкрепящи я партньори е чрез всички средства за комуникация да се популяризира в най-висока степен и сред максимален брой хора идеята за НУЛА загинали при пътнотранспортни произшествия поне за един ден.

Всеки може да се включи със свои активности и събития на интернет страницата на проекта:  https://www.roadpolsafetydays.eu/  и по този начин да бъде съпричастен към инициативата за по-добра безопасност на пътя.

Националният център по обществено здраве и анализи се присъединява към кампанията Дни на безопасност на пътя (ROADPOL SAFETY DAYS). Експерти от НЦОЗА ще раздадат на родителите в столични училища дипляните: „Училище за родители. Да знаем как да опазим живота и здравето на децата“ и „Алкохолът – рисков фактор за пътнотранспортни произшествия“.

Ключови думи: A day with no fatalities on the road