Световна седмица на кърменето (1-7 август 2023 г.)

26.07.2023

Тазгодишната тема на световната кампания е „Създаване на условия за кърмене - промяна за работещите родители“. Основните послания на кампанията са:

 

Кампанията за Световната седмица на кърменето се организира от Световния алианс за подкрепа на кърменето (The World Alliance for Breastfeeding Action - WABA) – мрежа от лица и организации, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето (СЗО, УНИЦЕФ, Международната конфедерация на акушерките, Международната организация на труда, неправителствени организации в подкрепа на кърменето и др.). Програмният документ на кампанията може да видите преведен на български тук.

Националният център по обществено здраве и анализи е една от основните институции в страната, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. Разработените от НЦОЗА „Препоръки за здравословно хранене на кърмачета“  https://ncpha.government.bg/uploads/pages/3001/baby_healthy_eating.pdf  отразяват съвременните подходи и добри практики в областта на кърменето, утвърдени от международните здравни организации.

НЦОЗА ще се включи в четири събития на тазгодишната кампания. Доц. д-р  Лалка Рангелова ще изнесе лекция  на тема „Здравословно хранене на бременната и кърмеща жена“ на 04.08.2023 г. в конферентната зала на поликлиника „България“. Лекцията е насочена към медицински специалисти. Гл. експерт София Кандиларова ще води среща-лекция за бременни и родилки на тема „Първи стъпки в кърменето“ на 02.08.2023 г. в УМБАЛ „Св. Анна“ – София, организирана от РЗИ София-област; среща-лекция за бременни на същата тема на 04.08.2023 г. от 11 ч. в София, Fox Book Café, ул. Гладстон 32, организирана съвместно с Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ и  онлайн обучение за здравни работници на тема „Предизвикателството да консултираш по въпроси, свързани с кърменето“ на 05.08.2023 г., организирано от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

Ключови думи: няма