Световна седмица на кърменето 2022 г.

29.07.2022

Ежегодната глобална инициатива за насърчаване, подкрепа и защита на кърменето ще се отбележи за 30-и път от 1 до 7 август в страни по целия свят.

„Да се застъпим за кърменето – обучение и подкрепа“  е темата на световната кампания през тази година. Тя ще е насочена върху необходимостта от укрепването на капацитета на всички участници, които трябва да защитават, насърчават и подкрепят кърменето на различни нива на обществото – правителства, системи за здравна грижа, работодатели и общности. Посланието на кампанията е, че всички участници във веригата трябва да бъдат информирани, образовани и овластени, за да могат да осигурят и поддържат благоприятна среда за семействата по отношение на кърменето. Кърменето е от ключово значение за стратегиите за устойчиво развитие след пандемията, тъй като подобрява храненето, гарантира продоволствена сигурност и намалява неравенствата както на национално ниво, така и между отделните държави. Програмният документ на кампанията, преведен на български, може да видите тук.

В резултат на правилата за спазване на физическа дистанция по време на пандемията от COVID-19 някои родители имаха по-малко възможности за участие в обучения и квалифицирано консултиране по въпросите на кърменето и включване в групи за взаимопомощ в общността. В някои държави се прилагаха политики, които не се основаваха на доказателства, като например отделяне на бебетата от майките им и ненасърчаване на кърменето при съмнение за COVID-19.

Погрешната информация за COVID-19 и широко разпространените маркетингови послания от страна на индустрията, представящи млякото за кърмачета като по-безопасно, плашат родителите и ги подтикват към използването му. Спонсорираните от индустрията безплатни обучения за здравния сектор, съдържащи подвеждаща информация, възпрепятстват подкрепата на кърменето в здравната система, като предопределят нагласите на здравните работници и пречат на утвърждаването на кърменето. Необходимо е осигуряване на спазването на Кодекса в здравните заведения, което ще даде възможност на родителите да получават независима и безпристрастна информация и да разпознават похватите на производителите на млека за кърмачета.

Националният център по обществено здраве и анализи е една от основните институции в нашата страна, които работят за защита, подкрепа и насърчаване на кърменето. Разработените от НЦОЗА „Препоръки за здравословно хранене на кърмачета“ отразяват съвременните подходи и добри практики в областта на кърменето, утвърдени от международните здравни организации – ранно начало на кърменето, изключително кърмене в първите 6 месеца, кърмене на поискване и други.

В България кампанията се реализира с усилията на публичния и гражданския сектор – регионалните здравни инспекции, НЦОЗА, УНИЦЕФ, здравни заведения, неправителствени организации. НЦОЗА ще се включи в дейностите в тазгодишната кампания със свой експерт в две събития за бременни и кърмещи майки: като партньор на РЗИ София-област в среща-лекция на тема „Кърменето – въпроси и решения“ на 28.07.2022 г. от 11 ч. в читалище „Напредък“, гр. Пирдоп и в организирана съвместно с Националната асоциация „Подкрепа за кърмене“ среща-лекция на тема „Първи стъпки в кърменето“, на 02.08.2022 г. от 11 ч. в София, Fox Book Café, ул. „Уилям Гладстон“ 32.

Ключови думи: World Breastfeeding Week