17 май - Световен ден за борба с хипертонията

17.05.2022

Световният ден за борба с хипертонията се отбелязва ежегодно на 17 май.

Основната цел на деня е повишаване на информираността на населението за хипертонията - високото кръвно налягане, неговите усложнения, ролята на превенцията, ранната диагностика и навременното лечение на заболяването. Денят е глобална инициатива на Световната лига по хипертония (WHL), съставена от 85 дружества за хипертония и лиги от цял ​​свят и Международната асоциация по хипертония (ISH).

Темата за тази година е Знай своите стойности!

Артериалната хипертония засяга приблизително 1,28 милиарда човека по целия свят, като тя е причина за смъртта на повече от 7 милиона от тях годишно. По актуални данни на СЗО, почти половината от възрастните с хипертония (46%) не знаят, че имат това заболяване, а само 42% от тях са диагностицирани и лекувани. Неконтролираната и нелекувана хипертония е най-честото сърдечносъдово заболяване и най-значимият фактор за редица социалнозначими заболявания, най-тежкото от които е инсултът. Статистиката сочи, че България е сред страните с най-голям брой заболели от сърдечносъдови заболявания – сърдечносъдовата смъртност е над 60% от общата смъртност, като основната тежест се свързва с артериалната хипертония.

Проучванията показват, че голяма част от хората не контролират и не лекуват високото си кръвно налягане, защото не знаят за проблема. Това се обяснява не само с безсимптомното протичане на заболяването, но и с липсата на достатъчна информираност. Тревожни са данните, че въпреки нарастването на честотата на артериалното налягане с възрастта, то средната възраст на заболелите драстично спада, т.е. все по-често и все по-млади хора имат високо кръвно налягане.

Целта на информираността е да се открият навреме причините за това, да се лекува и контролира хипертонията, защото ранната диагностика и навременното лечение намаляват значително риска от преждевременна смърт и инвалидизация.

Хипертонията е основна причина за преждевременна смърт в световен мащаб, но тя е определена като едно от най-предотвратимите заболявания. Контролът на артериалната хипертония включва комплексен подход, насочен към намаляване на предотвратимите рискови фактори на средата, заедно с насърчаване на здравословен начин на живот. Използването на доказани клинични и общностни стратегии за предотвратяване на сърдечносъдови инциденти би могло да намали значително здравната и икономическата тежест от това заболяване.

Информация за рисковите фактори за хипертонията и профилактиката ѝ  може да намерите тук  https://ncpha.government.bg/uploads/pages/3001/hipertonia_profilaktika.pdf

Ключови думи: няма