10 май – Световен ден на физическата активност „Движението – това е здраве"

10.05.2022

10 май – Световен ден на физическата активност

„Движението – това е здраве”

10 май е обявен за Световен ден на физическата активност с решение на 55-та Световна здравна асамблея през 2002 г. Мотото е “Движението – това е здраве”. Основната цел е насърчаване на физическата активност сред всички групи от населението и отговорност на всеки за  утвърждаване на здравословен начин на живот, който включва ежедневна физическа активност.

Ако всеки от нас отдели допълнително  10 минути на ден за умерена физическа активност, например  бързо ходене, бихме могли заедно да предотвратим над 7% от смъртните случаи всяка година. Ако това допълнително време умерена тренировка се увеличи до 30 минути дневно, 17% от всички смъртни случай годишно могат бъдат избегнати. Това показват резултатите от съвместно проучване на Националния институт по рака и Центровете за контрол на заболяванията в САЩ. На практика това означава да предотвратим ранна смърт на родител, съпруг, приятел и друг близък човек и отговорност за собственото здраве.

Конкретни препоръки за физическа активност може да намерите тук https://ncpha.government.bg/uploads/pages/3001/piramida_fiz.aktivnost.pdf

Ключови думи: physical activity