Организира се форум, посветен на депресията

16.02.2022

По инициатива на офиса на СЗО България, УНИЦЕФ България, Фондация „Глобална инициатива в психиатрията“, Портал на пациента, Националния център по обществено здраве и анализи, асоциация „Грижа за пациента“ и фондация „ В помощ на здравето“ през 2021 г. стартира информационна кампания „Победи депресията!“. Една от основните мисии на тази неформална коалиция е да се направи видимо едно от най-унищожителните и скрити заболявания – депресията.

Всеки пети човек през живота си е преживял депресивен епизод, сочи световната статистика, като жените са засегнати два пъти по-често. Симптомите на депресията могат да бъдат леки или толкова тежки, че да са напълно изтощителни. Често тя се проявява и с други психични проблеми. Ситуацията в България се задълбочава поради стигмата и социалните табута, свързани с психичното здраве, и много от хората с депресия, които се нуждаят от лечение, не го търсят.  

Дискусионно студио „Картина на психичното здраве с фокус върху депресивните състояния“ ще се проведе на 17 февруари, четвъртък, от 10 до 12 ч. в Launchee (партер – ЦУМ). На събитието може да се присъства и онлайн. Във форума ще участват лектори от НЦОЗА, от институции, неправителствени организации, СЗО България, УНИЦЕФ България.

 

Повече информация и програмата можете да намерите тук

Ключови думи: няма