48 проекта от цялата страна са номинирани в XIII националeн ученически конкурс „Посланици на здравето"

02.12.2021

48 проекта на ученици от 1-ви до 12-ти клас от цялата страна са номинирани в XIII издание на Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“.

Конкурсът се организира в рамките на Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести 2021-2025 г. по инициатива на Министерството на здравеопазването в партньорство Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Министерство на младежта и спорта, Министерство на околната среда и водите, Офиса на СЗО в България и Българския младежки Червен кръст.

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“ се отнася за трите възрастови групи: 1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас, и включва две тематични области: ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол и здравословно хранене и физическа активност. Дейностите се провеждат през цялата година от м. март до м. ноември.

В проектите са реализирани интерактивни дейности за ограничаване на рисковите за здравето фактори, които включват електронни приложения, интернет сайтове и електронни книги за здравословно хранене, спортни прояви – състезания и турнири; туристически и еко походи; ролеви игри; дебати и дискусии; сътрудничество и работа в екип между поколенията с цел запазване на българските традиции; почистване на замърсени райони в различни населени места в страната и др.

Общият брой на проектите, които успяха да финализират успешно, е 48, като в категорията от 1-ви до 4-ти клас – 17 проекта; от 5-ти до 7-ми клас – 9 проекта и от 8-ми до 12-ти клас – 22 проекта.

Всяко от горепосочените министерства класира във всяка възрастова група по три призови места (за 1-во, 2-ро и 3-то ) и по една поощрителна награда.

Министерството на здравеопазването, Офисът на СЗО в България и Българският младежки Червен кръст връчват и една специална награда.

Във връзка с обявеното извънредно положение и въведените противоепидемични мерки за ограничаване на COVID-19 на територията на България тази година няма да се проведе официално награждаване.

Класираните участници ще получат грамоти и предметни награди, които ще бъдат изпратени до директорите на техните училища.

Министерството на здравеопазването изразява благодарност към всички ученици, учители, ръководители на училища и граждани, участвали в проектите в XIII-то издание на Национален ученически конкурс „Посланици на здравето“.

Информация за номинираните проекти можете да намерите тук: 1–4 клас, 5–7 клас, 8–12 клас.

Ключови думи: няма