На 26 юни отбелязваме Международния ден за борба с наркотиците

23.06.2021

„Споделяй факти за наркотиците, спаси животи“, е темата тази година на 26 юни – Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Фокусът е върху борбата с дезинформацията и насърчаване на споделянето на факти за наркотиците – от рискове за здравето, през възможности за справяне с проблема в световен мащаб до превенция, лечение и грижи.

Епидемията от COVID-19 доведе до безпрецедентна осведоменост за здравето, за мерките за запазване на здравето, както и до най-важния аспект – че можем да опазваме здравето си взаимно, отчитат експертите. Усещането за глобална общност и солидарност продължава да нараства, както и разбирането, че е необходимо всеки човек да получава здравни грижи. На Международния ден за борба с наркотиците усилията се обединяват около споделянето на резултати от научни изследвания, на основани на доказателства данни и факти, които могат да спасяват живот, както и против дезинформацията и ненадеждните източници на информация.

В навечерието на 26 юни НЦОЗА организира международна работна среща на тема услуги за лечение и психосоциална рехабилитация за деца, които употребяват наркотици – проблеми, възможности и правна рамка.

 

 

Повече информация: Национален фокусен център към НЦОЗА;

https://www.un.org/en/observances/end-drug-abuse-day;

https://www.unodc.org/unodc/en/drugs/index-new.html

Ключови думи: няма