Представят доклада на „Лансет" 2020 за климатичните промени и човешкото здраве

10.12.2020

120 водещи световни експерти от 35 академични институции и агенции на ООН са изследвали повече от 40 индикатора в тазгодишния доклад на сп. „Лансет“, посветен на климатичните промени и човешкото здраве. Той изследва най-новия глобален здравен профил на изменението на климата в контекста на безпрецедентни условия и предизвикателства, свързани с пандемия от Covid-19.

Новият доклад ще бъде представен в рамките на онлайн работна среща на 16.12.2020 г. и в България с участието и на международни експерти.

Събитието е организирано съвместно от МЗ, НЦОЗА, българския офис на СЗО и БЧК, сред лекторите е проф. Цвета Георгиева от НЦОЗА.

Климатичните промени застрашават здравето на хората по целия свят, това вече не е проблем на бъдещето, обобщават експертите. Запасите ни от храна са компрометирани, земята ни гори, въздухът ни е замърсен, а болниците и клиниките, на които разчитаме, са под нарастващ натиск. И все пак отговорът на климатичните промени предлага по-светло бъдеще за глобалното здраве. По-чисто небе, по-здравословен начин на хранене и по-добри за живеене градове.

Ключови думи: COVID-19