В България липсва мобилна психичноздравна грижа

05.11.2019

Проектът RECOVER-E ще изследва нейните предимства

проф. Пламен ДимитровМобилната психичноздравна грижа е едно от липсващите звена в системата на психичноздравните грижи в България. Около тази теза се обединиха психиатри, клинични психолози, представители от неправителствения сектор на дискусия, свързана с проекта RECOVER-E в София, която се състоя на 30.10.2019 г.
RECOVER-E е проект за мащабно приложение на психичноздравни грижи, базирани в общността, за хора с тежки психични заболявания. „Основната цел на RECOVER-E е да подкрепи въвеждането на модел за предоставяне на услуги в общността в България и в още четири страни от Югоизточна Европа. Чрез тези услуги ще се подобри нивото на социално функциониране и качеството на живот на хора с тежки психични разстройства (шизофрения, биполярно разстройство, тежка депресия)”, обясни проф. Пламен Димитров – заместник-директор на Националният център по обществено здраве и анализи.
Проф. Димитров откри дискусията с въпроса нуждае ли се системата на психиатричната помощ в страната ни от мобилни услуги в общността и как може да се постигне устойчивост на проекта и след неговото приключване.
С цялата информация можете да се запознаете тук

Ключови думи: няма