Съвместно действие на ЕС за максимизиране на въздействието на Европейската стратегия за глобално здраве.

Абревиатура на проекта: JA GHI

Име на проекта: Съвместно действие на ЕС за максимизиране на въздействието на Европейската стратегия за глобално здраве.

Номер на Европейския грант: 101140722

Координатор: проф. д-р П. Димитров, дм

тел.: +3592 8056 420, e-mail: p.dimitrov@ncpha.government.bg

 

Съвместното действие на ЕС за максимизиране на въздействието на Европейската стратегия за глобално здраве  (JA GHI) цели да подсили разпознаваемостта и влиянието на стратегията на ЕС, както и приноса ѝ към глобалното здраве.

В проекта участват 39 институции, представляващи 24 европейски държави, включително Норвегия и Украйна. JA GHI стартира на 1-ви октомври 2023 и е с продължителност 24 месеца. Финансиран е по програмата „ЕС в подкрепа на здравето“ (EU4Health), с обща стойност 4.7 млн. евро.

 

Цели и основни насоки за действие:

 

JA GHI планира да създаде динамични механизми и инструменти за подобряване на координацията и обмена на знания, както между държавите членки и институциите в ЕС, така и с гражданското общество и заинтересованите страни  извън ЕС.

Определени са четири насоки за действие:

  1. Създаване и поддържане на карта на стратегиите, приоритетите, ключовите мерки и инициативи, политическите промени и усилия за финансиране на ЕС и страните членки в сферата на глобалното здраве.
  2. Подобряване на инструментите и процесите за обмен на знания между ЕС и страните членки в различните ключови направления в областта на глобалното здраве (Брюксел, столиците на страните членки, Женева, Ню Йорк, секторите здравеопазване на Г7 и Г20 и други)
  3. Подобряване на външната комуникация на ЕС по отношение на стратегията, постиженията и дългосрочния резултат (въздействието), така че целите и усилията на ЕС и страните членки в областта на глобалното здраве да бъдат ясно разпознаваеми и признати. Подкрепа и популяризиране на подхода „Екип Европа“, който е отличителен белег на ефективните действия на ЕС в областта на здравеопазването, в съответствие с принципите на стратегията „Глобален портал“.
  4. Създаване на форум за предложения от участващите държави, който да позволи прогнозиране и обсъждане на междусекторни и комплексни въпроси, свързани с глобалното здраве. Целта е да се подкрепи позицията на ЕС по тези теми и да се гарантира по-добра координация, ефективност и влияние на политиките и позициите на ЕС и държавите членки.

Структура на съвместното действие:

 

Съвместното действие е разделено на 8 работни пакета (четири хоризонтални и четири тематични). Работните пакети включват::

 

Работен пакет 1 – Координация

Работен пакет 2 – Разпространение на информация и комуникация

Работен пакет 3 – Оценка на въздействието

Работен пакет 4 – Устойчивост и интеграция в националните политики

Работен пакет 5 – Картографиране/описание на ключовите мерки и финансиране на ЕС и страните членки в областта на глобалното здраве и свързаните с това координационни механизми

Работен пакет 6 – Информация и споделяне на проучвания между ЕС и страните членки и координационните звена, които работят по темата за глобалното здраве (Брюксел, столиците на страните членки, Женева, Ню Йорк)

Работен пакет 7 – Подобряване на външната комуникация на ЕС по отношение на Стратегията за глобалното здраве.

Работен пакет 8 – Форум за предложения за подобряване на координацията в ЕС.

 

НЦОЗА участва във всички хоризонтални пакети (РП1 – РП4), както и в РП 5 и РП8.