Bulgaria On Air, 06.11.2024 г. „Храненето е един от съществените рискови фактори, които допринасят за епидемията от затлъстяване в световен мащаб, включително и в страната ни, посочи в ефира на Bulgaria On Air проф. д-р Веселка Дулева, началник на отдел "Храни и храненe" към Националния център по общественото здраве и анализи и главен координатор на Експертния съвет по медицинската специалност „Хранене и диетика“ към Министерство на здравеопазването. „В НЦОЗА от години правим национално-представителни проучвания за оценка на хранителния статус на населението в България. При децата в първи клас 12% от момичетата и 15% от момчетата са със затлъстяване. В периода на израстване обичайно тези проценти се променят, като например между 14 и 19-годишна възраст при момичетата някъде не повече от 7% са със затлъстяване. Във възрастта 19-29 години в последните проучвания 2014-2020 г. наблюдаваме доста висок относителен дял на млади жени с наднормено тегло - между 13 и 14%", каза проф. Дулева.
Повече по темата можете да видите тук: https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/363319-sredno-10-godini-po-malko-zhiveyat-horata-sas-zatlastyavane