Ще бъдат ли забранени трансмазнините в бързите и пакетираните храни
Нова ТВ, „Здравей, България“, 30.01.2023 г. Според данните на СЗО трансмазнините причиняват сърдечни заболявания, водещи до 500 хиляди смъртни случая годишно. „Голяма част от храните в търговската мрежа съдържат трансмазнини. Най-големи количества има в снаксове, чипсове, в пакетирани храни като вафли, сухи пасти и бисквити“, коментира доц. д-р Лалка Рангелова от Националния център по обществено здраве и анализи. Засега у нас е забранено влагане на хидрогенирани мазнини в менютата на децата в училища и детски градини.Съдържанието на трансмазнини в храната на населението трябва да е по-малко от 1% от общия енергиен внос на храната, подчерта доц. Рангелова.
Повече по темата можете да видите тук