Съдовете, в които се приготвя храната във всяко домакинство, трябва да са безопасни, практични, устойчиви на механични въздействия и термоустойчиви. Няма универсален съд, затова при покупка трябва да имаме предвид предпролагаемото предназначение и електроуредите, с които разполагаме в домакинството. Различните видове съдове за приготвяне на храната в домакинството са чугунени, керамични, стъклени, алуминиеви, метални с тефлоново покритие, емайлирани и др., уточни доц. Валентина Багдасарян от отдел „Състав на храни и потрбителски продукти“ от НЦОЗА. Чучгунените съдове са „златен стандарт“ в кухната, когато се спазват правилата за тяхната подготовка и употреба. Металните съдове с тефлоново покритие са удобни и практични, но при тях е важно да се съобразява и спазва стриктно температурния режим, поради риск от отделяне на токсични съставки при прегряване. Съдовете с керамични и каменни покрития не са опасни дори при висока темтература, в сравнение тефлоновите и са устойчиви на механични повреди. Термолонът е по-нов вид керамично покритие, устойчиво на по-високи темпаратури (450°С) и на механични въздействия. Емайлираните съдове са безопасни, но не са устойчиви на удар и трябва да бъдат подменяни при нарушаване на целостта на покритието. Широко разпространените алуминиеви съдове са удобни за употреба с добра топлопроводимост. Важно при тях е след приготвяне храната да се пренесе в друг съд, поради миграция на алуминий особено в кисели храни и неговите токсични ефекти.
Цялото интервю можете да чуете тук.