bTV радио, „За града
Няма специални препоръки за хранене в условията на пандемия, каза в ефира на bTV радио проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене“ в НЦОЗА. Необходимо е обаче храната да е разнообразна и пълноценна, менюто да включва плодове и зеленчуци, бобови растения, да се набавя важният белтък, който укрепва имунната система. Да се консумират повече пълнозърнести храни заради разнообразието от витамини и минерали, да се ограничат наситените мазнини, да се предпочита месо без мазнини, да се избягват преработени храни. Хидратацията през този период също е много важна, трябва да се поемат достатъчно течности. Витамините D, C, D, цинкът имат доказан ефект върху имунната система.
Публикация от вчера за проучване в Англия сред хоспитализирани пациенти с COVID-19 показва, че те са с 80% дефицит на витамин D, посочи още проф. Дулева. Витамин D се съдържа в мазните риби – сьомга, херинга, скумрия, в морските дарове, в ядки и семена, жълтък и др. През зимата заради по-малкото излагане на слънце възрастните хора, хроничноболните, децата могат да приемат хранителни добавки с витамин D, но без да се допуска предозиране.
Цялото интервю можете да чуете тук