Национална среща за хармонизиране на процеса на реформулиране на храните в България

31.10.2025

На 28.10.2025 г. се проведе Национална среща за хармонизиране на процеса на реформулиране (подобряване на състава) на храните в България, организирана от  Министерството на здравеопазването, Регионалния офис на СЗО за Европа и Националния център по обществено здраве и анализи.

На срещата присъстваха г-жа Добромира Карева, зам.-министър на здравеопазването,     г-н Илия Тасев, директор на дирекция „Обществено здраве“ към Министерство на здравеопазването, г-жа Нела Вампорова от Националния офис на СЗО в България, представители на Министерството на здравеопазването, Националния център по обществено здраве и анализи, Министерството на земеделието и храните, Центъра за оценка на риска по хранителната верига, регионалните здравни инспекции, средствата за масова информация и асоциации, представляващи производители и преработватели на храни и напитки.

Срещата беше открита от г-жа Добромира Карева. Проф. д-р Веселка Дулева, началник отдел „Храни и хранене“ в  НЦОЗА, представи данни и основни резултати от проучване на хранителната информация, отбелязана върху етикетите на предлаганите на пазара храни и напитки, проведено по стандартизирана и унифицирана методология в страни от Европейския съюз в рамките на съвместното действие Best-ReMaP.  Беше очертан националния процес на реформулиране на храните и напитките. Подчертани бяха ключовите резултати, които поставят България в позиция по средата в сравнение с другите страни, участници в проучването, в усилията за подобряване състава на храните, с цел намаляване съдържанието на наситени и транс-мазнини, захари и сол.

Участниците проведоха конструктивна и широкообхватна дискусия, споделяйки свързани дейности и инициативи, предприети от съответните им институции. Заинтересованите страни се съгласиха, че резултатите демонстрират положителното въздействие на настоящата рамка на политиката за реформулиране на храните в България, както и постоянните усилия, положени от хранителната индустрия през последните години за подобряване на състава на храните и напитките.

Ключови думи: няма