Акриламид съдържа и неправилно сготвената храна

13.03.2019

БНР, „Хоризонт до обед”
Десет европейски потребителски организации изследваха проби от над 500 хранителни продукта, за които е известно, че могат да натрупват акриламид – вещество, за което се предполага, че е силен канцероген. „Акриламидът е органично съединение или химически замърсител, който се формира в богатите на скорбяла храни, като картофи и зърнени култури, при тяхното пържене или печене при температура над 120 градуса в условията на ниска влажност“, обясни пред БНР доц. Лалка Рангелова от НЦОЗА. „Той се образува в тези хранителни продукти вследствие на реакция между естествено съдържащите се в тях захари, най-вече фруктоза, с аминокиселината аспарагин, която те също съдържат“, добави тя в предаването „Хоризонт до обед“.
Цялото интервю можете да чуете тук

Ключови думи: няма