Микробиологичните качества на бутилираните води в България

26.02.2019

ТВ СКАТ, „Здравословно”
В България има над 225 минерални извора, каза в студиото на „Здравословно” д-р Весела Георгиева, началник на отдел „Микробиологични фактори” в НЦОЗА.
Минералните води произхождат от по-голяма дълбочина в сравнение с изворните, които са по-млади води. Минералните се отличават също с по-висока температура и по-богат минерален състав. Тези два вида води нямат нищо общо с високо залегналите подпочвени води, до които например може да се стигне със сонда в двора, поясни още д-р Георгиева. При бутилирането им не е позволена обработка, за да не се нарушават уникалните им качества, а дезинфекция не е необходима, тъй като са изключително чисти. Бутилираната трапезна вода е от повърхностен или подземен водоизточник, може да е от сондаж, от водопровод.Затова тя е задължително обработена с позволени средства, така че да бъде годна за пиене.
Цялото предаване можете да гледате тук

Ключови думи: няма