„Съвременни аспекти на общественото здраве и екология“ беше темата на семинар за докторанти и млади учени, който се проведе на 17 октомври 2017 г.

Събитието беше организирано от НЦОЗА, Съюза на химиците в България и Факултета по химия и фармация (ФХФ) към СУ „Св. Климент Охридски”.

Прочети още...

Отбелязваме 10 октомври – Световния ден на психичното здраве

10 октомври се отбелязва като Световен ден на психичното здраве за първи път през 1992 г. През 2017 година неговата тема е „Психично здраве на работното място”.
Според европейско проучване от 2011 г. 55% от хората с психичноздравни проблеми не успяват да се върнат на работа, въпреки че правят опит. От тези пък, които се връщат, 68% заемат по-ниска позиция и имат по-ниско заплащане в сравнение с предишната си работа.
Около 38,2 процента от населението на ЕС някога през живота си са преживели психично заболяване, сочи още проучването. 14% от тях са били с тревожни разстройства, 7% с безсъние, 6,9% с депресивни разстройства, 6,3% – с психосоматични разстройства, над 4% са злоупотребявали с алкохол или вещества.
5% от младите хора (до 18 г.) са с хиперактивност и нарушение на вниманието, а от 1% до 30% процента (в най-горната възрастова група) се падат на деменцията.
Цялата информация можете да прочетете тук

„Обещание за живот” е името на информационна рок кампания, които има за цел да подкрепи хората с депресия. Инициативата e на PR Care и група Der Hunds, подкрепена е от офиса на СЗО-България и Националния център по обществено здраве и анализи.

В памет на Крис Корнел Der Hunds ще има концерти в пет града до края на годината. Крис Първият е на 12 октомври в Club Terminal 1 в София, през ноември музикантите ще са в Пловдив и Бургас, а през декември – във Варна и Велико Търново. Корнел, който отне живота си през месец май тази година, е вокал на емблематични групи като Soundgarden и Audioslave.

Кампанията „Обещание за живот” ще бъде представена на пресконференция в клуб „Перото” в НДК на 5 октомври 2017 г. в 11 ч. Сред участниците в нея са експертите от отдел „Психично здраве” на НЦОЗА д-р Румяна Динолова, д-р Захари Зарков и д-р Владимир Наков. Ще бъде дискутирано защо толкова успели личности, идоли на поколения, посягат на живота си и може ли това да бъде предотвратено. Ще се говори за видовете психични заболявания и пътя до депресията, за стигмата на психичните заболявания.

10-та ЮБИЛЕЙНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ КОНТАКТЕН ЦЕНТЪР НА EFSA към ЦЕНТЪР ЗА ОЦЕНКА НА РИСКА ПО ХРАНИТЕЛНАТА ВЕРИГА, организирана съвместно с НАЦИОНАЛЕН ЦЕНТЪР ПО ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ И АНАЛИЗИ

Прочети още...

Световният ден за превенция на самоубийствата – 10 септември, се отбелязва от 2004 г. Тази година неговото мото е: „Отдели минута – спаси живот”.
Идеята на това послание е всеки човек да прояви чувствителност към свои близки хора, които са потенциално застрашени.
В резултат на международната дейност на Националния център за обществено здраве и анализи за първи път български специалисти ще бъдат обучени да работят с теста EDOR (Electro Dermal Orienting Reactivity) при възрастни пациенти с депресия. EDOR е сред най-новите в света методи за превенция на самоубийствата. С помощта на специален апарат психичноздравните специалисти могат да измерят реалното ниво на риска от самоубийство.
Цялата информация можете да прочетете тук

Националният център по обществено здраве и анализи е сред институциите, които по покана на МВР се включиха в отбелязването на 21 септември като Европейски ден без жертви на пътя. Целта е този ден да не бъде белязан със загинали при пътни инциденти. Датата се отбелязва за втора поредна година по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ТИСПОЛ.
Този път събитието ще се проведе като полицейска операция под наименованието EDWARD (European Day Without A Road Death). Предвижда се 24-часово отразяване на събитията, свързани с безопасността на движението по пътищата, и „брояч“ на деня, като детайли от всички произшествия с тежко ранени или с фатален край ще бъдат предоставяни онлайн на обществеността тук.
Операцията ще премине под мотото „Спаси животи!“.
Съвети как да опазим живота и здравето на децата, като ги научим да се движат безопасно като пешеходци, на велосипед, скейтборд или ролери, можете да намерите в информационната дипляна на НЦОЗА тук, а видеото за представяне на операция EDWARD гледайте тук.

Вие сте тук:Home Актуално