Това иновативно научно събитие се проведе на 24-27 юни 2015 в Двореца на парламента в Букурещ, Румъния.
Присъстваха участници от 26 държави. От българска страна д-р Владимир Наков изнесе презентация на тема "The stigma of mental illness as a barrier to early detection and diagnosis of depression in primary care settings", която обхваща резултати от международните изследователски центрове в Албания, България, Молдова, Румъния, Сърбия.

Прочети още...

Екип от специалисти на НЦОЗА участва в работни срещи с представители на Норвежкия институт по обществено здраве (NIPH) и Норвежката агенция по радиационна защита (NRPA),които се проведоха в Осло, 10-11юни 2015г. Срещите бяха осъществени във връзка с изпълнението на проект „Подобряване на контрола и информационни системи в превенцията на риска в здравеопазването“, BG 07 Програма „Инициативи за обществено здраве“, с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2009–2014 и механизъм на Европейското икономическо пространство.

Прочети още...

На 19.12.2014г. (петък), от 12.00 часа, в Пресклуб БТА ще се проведе пресконференция на сектор „Психично здраве“ в НЦОЗА. Поводът е началото на проект по Програма БГ07 „Инициативи за обществено здраве“ с подкрепатана Норвежкия финансов механизъм и Европейското икономическо пространство. Целта на проекта, с който се ангажира НЦОЗА, е подобряване  на грижите за психичното здраве. Общата продължителност на проекта е 18 месеца. В пресконференцията ще участват директорът на НЦОЗА  доц. Христо Хинков, заместник – директорът на НЦОЗА проф. Пламен Димитров, Управляващият офиса на СЗО за България доц. Михаил Околийски и експертите от сектор „Психично здраве“ на Центъра д-р Захари Зарков, д-р Владимир Наков и д-р Румяна Динолова.

БНР, програма „Хоризонт“, 29.04.2015г.

„Този Проект е голям пробив. Аз съм щастлив, че успяхме след повече от 3 години упорити усилия да го привлечем в нашия Център, за да не се разпилеят тези пари. Те са дадени от Норвежкото правителство, в една обща рамка, с намерението да отидат за обществено здравеопазване и по-малко за закупуване на апаратура и за неща, които всяка една държава би могла сама да си уреди.Това е голям успех, защото наистина за една прилична сума – около 1 млн.евро, за този Проект ще можем да направим няколко важни неща. Почти половината от тези пари ще отидат за обучение на общопрактикуващите лекари. И тук е въпроса, че те няма да бъдат обучени да стават някакви психиатри. Те ще бъдат интервенирани, ще бъде повишена тяхната чувствителност да виждат симптоми, които преди не са виждали в ежедневната си практика.“

УЧАСТИЕ НА НЦОЗА

На 24 и 25 април, в София се проведе научно-практическа конференция „Новини от лечебното изкуство“. Организацията на конференцията е на  Сдружение „Колегиум частна психиатрия“, СУ „Климент Охридски“ и Софийско психиатрично общество. Д-р Захари Зарков - ръководител на сектор „Психично здраве в  Националния център по обществено здраве и анализи, представи пред участниците в конференцията проект „Подобрени услуги за психично здраве“, финансиран от Норвежкия финансов механизъм и механизъм на Европейското иконочическо пространство. Екип на НЦОЗА работи по проекта от месец  декември 2014 г. Предвидено е той да приключи през 2016 г.

Прочети още...

На пресконференция, на 24 септември 2014 г. беше представен проект „Подобряване на контрола и информационни системи в превенцията на риска в здравеопазването. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа  на Норвежкия финансов механизъм 2009 -2014г. и механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014г. Програмният оператор на този проект е Министерството на здравеопазването, а изпълнител на проекта е Националният център по обществено здраве и анализи.

Прочети още...

Вие сте тук:Home Актуално