БНР, Хоризонт, 3.04.2019 г.

Има тенденция за повишаване на консумацията на плодове и зеленчуци и намаляване на сезонната разлика, заяви пред БНР проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене“ в НЦОЗА. „Последните ни данни от 2014 г. показват, че има доста по-висока консумация на плодове и зеленчуци в лятно-есенния период. Разликата в консумацията през различните сезони е около 20-30%. Най-активната възрастова група е от 30 до 60-годишна възраст. Ако около 64% от населението консумират плодове всеки ден през зимно-пролетния сезон, то през летния вече са 92%. Препоръката за среднодневната консумация на плодове и зеленчуци е 400 и повече грама.
Цялото интервю можете да чуете тук

В. „24 часа”, 18.03.2019 г.

Източник на веществото е и цигареният дим. Проучванията отчитат два пъти по-високи количества при пушачите, каза в интервю за в. „24 часа” доц. д-р Тери Врабчева от НЦОЗА. Всъщност винаги е имало акриламид в храните, просто не  сме знаели за него. Проучванията се правят сравнително отскоро, но в медицината и в науката за храненето винаги се е препоръчвало пърженето и печенето до кафява коричка да се избягва, защото може да увеличи риска от рак на стомаха например.
Цялото интервю можете да прочетете тук

БНТ, Сутрешен блок, 14.03.2019 г.

„Можем да използваме добрите производствени практики вкъщи, когато си приготвяме храната, с цел да намалим нивата на акриалмид, които биха могли да се образуват. Например да не препичаме филийките до тъмнокафяво. Когато печем хляб, това да става на по-ниска температура и продължително време.
Всеки хранителен продукт, който се произвежда и се продава в страната ни, има хасеп система – нейната цел е да контролира опасностите при производството на даден продукт и да ги премахва”, каза в Сутрешния блок на БНТ доц. Лалка Рангелова от НЦОЗА.
Целия материал можете да гледате тук

БНР, „Хоризонт до обед”, 13.03.2019 г.

Десет европейски потребителски организации изследваха проби от над 500 хранителни продукта, за които е известно, че могат да натрупват акриламид – вещество, за което се предполага, че е силен канцероген. „Акриламидът е органично съединение или химически замърсител, който се формира в богатите на скорбяла храни, като картофи и зърнени култури, при тяхното пържене или печене при температура над 120 градуса в условията на ниска влажност“, обясни пред БНР доц. Лалка Рангелова от НЦОЗА. „Той се образува в тези хранителни продукти вследствие на реакция между естествено съдържащите се в тях захари, най-вече фруктоза, с аминокиселината аспарагин, която те също съдържат“, добави тя в предаването „Хоризонт до обед“.
Цялото интервю можете да чуете тук

В. „24 часа”, 13.03.2019 г.

„Акриламидът е химично съединение, което се формира в богати на скорбяла храни, например картофи и зърнени култури, при пържене или печене на много висока температура. Образува се като реакция между свободните захари в храната, богата на скорбяла, когато взаимодейства с аминокиселината аспаргин”, обясни доц. Лалка Рангелова, специалист по хранене и диететика в НЦОЗА, пред „24 часа”. Хората могат да бъдат изложени на действието му, когато консумират преди всичко индустриално произведени храни, като хляб, чипс, пържени картофи, вафли, сладкиши и т.н.
Цялата информация можете да прочетете тук

Clinica.bg, 6.03.2019 г.

14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство, показват данните от проучване на НЦОЗА. Сред най-честите състояния са тревожните разстройства депресия и мания. Диагнози, чиито симптоми са на двата полюса. И ако за депресията се говори много, то маниите сякаш не са толкова известни. Какво е характерно за болестта, попитахме д-р Захари Зарков, началник на отдел „Психично здраве" в НЦОЗА.
Цялата информация можете да прочетете тук

Вие сте тук:Home В медиите