СКАТ, „Здравословно”, 13.05.2019 г.

Европейската седмица на общественото здраве (13-17 май 2019 г.) се провежда за първи път, каза доц. Гена Грънчарова, председател на Българската асоциация за обществено здраве. Инициативата е организирана от Европейската асоциация за обществено здраве (EUPHA), която обединява повече от 20 000 специалисти от общественото здраве от 47 държави. Идеята е да се подобри осведомеността на широката общественост за промоцията на здравето, рисковите фактори, ролята на здравословния начин на живот.
Доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА сподели основните аспекти на здравословното хранене при децата и възрастните.  Цялото предаване можете да гледате тук.

news.bg, 13.05.2019 г.

Според първото проучване на хомеопатичната помощ в България, стартирало през 2015 година, около 47% от пациентите са удовлетворени от хомеопатичното лечение. Данните представи доц. Илияна Янева-Балабанска от НЦОЗА. 93% анкетираните пациенти отбелязват, че поводът за посещение при хомеопат е заболяване. 85% се обръщат към хомеопат, преди да посетят лекар.В рамките на проучването са анкетирани общо 527 лекари и стоматолози, като около 95% смятат, че е необходимо да продължат да посещават курсове за продължително обучение по хомеопатия. 85,7% искат хомеопатията да бъде призната за медицинска специалност.  Цялата информация можете да прочетете тук.

БНР, „Хоризонт”, „12+3”, 24.04.2019 г.

„Ако сме постили, не трябва веднага да се нахвърляме върху храните, които сме ограничавали”, каза доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене“ на НЦОЗА. Тя добави, че както в постите се влиза постепенно, така и след тях е необходимо плавно излизане, като първоначално се включат млякото и млечните продукти, после яйцата, накрая месото и рибата. Важно е в началото количествата да бъдат по-малки от обичайните порции, уточни доц. Рангелова.
Цялото интервю можете да чуете тук

СКАТ, „Здравословно”, 22.04.2019 г.

Може ли козметиката да бъде опасна за здравето, коментира в предаването доц. Антон Тачев, началник на отдел „Химични вещества и материали за контакт с храни” от НЦОЗА. По повод нашумелите парабени в козметичните продукти той коментира, че два-три от парабените вече не се ползват. По принцип те са вид консерванти, които са изключително проучени, имат ниска токсичност и не носят опасност за здравето. Така или иначе, ако козметичните препарати са без парабени, те съдържат други видове консерванти – уточни доц. Тачев – и ако те отсъстват, може да с получи обратен ефект заради ниската трайност и специалните условия за съхранение на продуктите. Слънцезащитните продукти пък трябва да поне със SPF 6 и да са с една трета UV-защита.
Цялото предаване можете да гледате тук

Clinica.bg, 17.04.2019 г.

Експерти ще влязат в 196 училища в страната, за да проверят наистина ли е пречупена тенденцията за увеличаване на затлъстяването сред децата. Те ще мерят ръст, тегло, обиколка на талия и ханш на малчуганите, ще изследват храненето, физическата активност, факторите на семейната и училищна среда, които влияят върху хранителния статус на подрастващите. Всичко това е част от Четвъртото национално представително проучване в рамките на европейската инициатива на СЗО за наблюдение на затлъстяването при децата от 6 до 9-годишна възраст. Проучването се провежда в много европейски страни по протокол, разработен от СЗО. Данните за България ще бъдат обработени и анализирани в НЦОЗА. Цялата информация тук.

Bulgaria ON AIR, „Директно”, 8.04.2019 г.

Знаят ли потребителите какво представляват генномодифицираните организми и информирани ли са как да избират храната, която консумират, коментираха експерти на Световния ден срещу ГМО. „В изследванията на суровини и готови продукти от пазара, които правим в нашата Национална референтна лаборатория, в около 6-8% от пробите се установява наличие на генномодифицирана соя”, каза в студиото проф. Цвета Георгиева, началник на отдел ГМО в НЦОЗА. Тя уточни, че става въпрос за съдържание под 0,9% на ГМО, каквато е границата за етикетиране, приета в европейските страни. Всяко ГМО, което е на европейския пазар, е минало през оценка за безопасност и регистрация, така че да не е опасно за човешкото здраве, подчерта проф. Георгиева. Цялото предаване можете да гледате тук.

Цялото интервю можете да чуете тук

Вие сте тук:Home В медиите