БНР, „Хоризонт до обед”, 13.03.2019 г.

Десет европейски потребителски организации изследваха проби от над 500 хранителни продукта, за които е известно, че могат да натрупват акриламид – вещество, за което се предполага, че е силен канцероген. „Акриламидът е органично съединение или химически замърсител, който се формира в богатите на скорбяла храни, като картофи и зърнени култури, при тяхното пържене или печене при температура над 120 градуса в условията на ниска влажност“, обясни пред БНР доц. Лалка Рангелова от НЦОЗА. „Той се образува в тези хранителни продукти вследствие на реакция между естествено съдържащите се в тях захари, най-вече фруктоза, с аминокиселината аспарагин, която те също съдържат“, добави тя в предаването „Хоризонт до обед“.
Цялото интервю можете да чуете тук

В. „24 часа”, 13.03.2019 г.

„Акриламидът е химично съединение, което се формира в богати на скорбяла храни, например картофи и зърнени култури, при пържене или печене на много висока температура. Образува се като реакция между свободните захари в храната, богата на скорбяла, когато взаимодейства с аминокиселината аспаргин”, обясни доц. Лалка Рангелова, специалист по хранене и диететика в НЦОЗА, пред „24 часа”. Хората могат да бъдат изложени на действието му, когато консумират преди всичко индустриално произведени храни, като хляб, чипс, пържени картофи, вафли, сладкиши и т.н.
Цялата информация можете да прочетете тук

Clinica.bg, 6.03.2019 г.

14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство, показват данните от проучване на НЦОЗА. Сред най-честите състояния са тревожните разстройства депресия и мания. Диагнози, чиито симптоми са на двата полюса. И ако за депресията се говори много, то маниите сякаш не са толкова известни. Какво е характерно за болестта, попитахме д-р Захари Зарков, началник на отдел „Психично здраве" в НЦОЗА.
Цялата информация можете да прочетете тук

В. „24 часа”, 5.03.2019 г.

Тъгуването е нормална реакция на конкретна житейска ситуация и не бива да му се противопоставяме. Докато депресията е психично разстройство.
Комбинация от продължителен стрес, натрупване на загуби, генетична предразположеност, казва в интервю за в. „24 часа” д-р Румяна Динолова от НЦОЗА.
Цялото интервю можете да прочетете тук

В. „24 часа”, 1.03.2019 г.

Едно от най-честите последствия от преживяно насилие в детството е отключване на психични разстройства, казва в интервю за в. „24 часа” д-р Румяна Динолова, главен експерт в отдел „Психично здраве” на НЦОЗА. Като общество плащаме висока, но невидима поради „отложеното плащане” цена за снизходителното отношение към пердаха като възпитателно средство в детството.
Цялото интервю можете да прочетете тук

ТВ СКАТ, „Здравословно”, 26.02.2019 г.

В България има над 225 минерални извора, каза в студиото на „Здравословно” д-р Весела Георгиева, началник на отдел „Микробиологични фактори” в НЦОЗА.
Минералните води произхождат от по-голяма дълбочина в сравнение с изворните, които са по-млади води. Минералните се отличават също с по-висока температура и по-богат минерален състав. Тези два вида води нямат нищо общо с високо залегналите подпочвени води, до които например може да се стигне със сонда в двора, поясни още д-р Георгиева. При бутилирането им не е позволена обработка, за да не се нарушават уникалните им качества, а дезинфекция не е необходима, тъй като са изключително чисти. Бутилираната трапезна вода е от повърхностен или подземен водоизточник, може да е от сондаж, от водопровод.Затова тя е задължително обработена с позволени средства, така че да бъде годна за пиене.
Цялото предаване можете да гледате тук

Вие сте тук:Home В медиите