www.bgnes.com, 6.02.2018 г.

Колко сол да има хлябът, за да е здравословен – за този и други показатели за риск в храните се работи на ниво ЕС. Това заяви пред медиите проф. Веселка Дулева, началник отдел „Храни и хранене” в Национален център по обществено здраве и анализи и национален консултант по хранене на МЗ по време на конференцията в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата”. Цялата информация и интервюто можете да гледате тук

БНР, „Преди всички“, 6.02.2018 г.

Около 30 на сто от децата у нас са с наднормено тегло, а между 12 и 15% от тях са със затлъстяване, каза пред БНР проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА и национален консултант по хранене. Много често децата със затлъстяване развиват заболявания, характерни за възрастните, например хипертония и диабет тип 2, допълни проф. Дулева. Цялото интервю можете да чуете тук

БНТ, „Денят започва”, 6.02.2018 г.

Използването на добавки в промишленото производство на храни е донякъде неизбежно. Не всички Е-та и добавки в храните са вредни, някои от тях са естествени, каза в студиото проф. Стефка Петрова от НЦОЗА. Европейско изследване обаче е показало, че когато деца редовно консумират в продължение на седмица на цветни бонбони (с включени в състава им Е102, Е104, Е110, Е124, Е129, Е122), това може да доведе до значимо нарастване на тяхната активност и понижаване на вниманието им. Цялото предаване можете да гледате тук

www.dnevnik.bg, 1.02.2018 г.

Хроничните незаразни болести продължават да са основния проблем за здравето на българите и причина номер едно за смърт и нетрудоспособност. Най-голям негативен дял имат болестите на органите на кръвообращението и мозъчно-съдовата система, както и злокачествените заболявания. Те формират и най-големия дял от предотвратима смъртност на населението, която всяка година отнема над 20 000 живота в България. Това показва Годишният доклад за състоянието на здравето на гражданите в Република България за 2016 г., който беше одобрен от правителството днес, но все още не е публично достъпен. Докладът се прави всяка година от Националния център за обществено здраве и анализи. Цялата информация можете да прочетете тук

clubz.bg, 31.01.2018 г.

Здравословното хранене при децата е един от основните приоритети на МЗ по време на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. На 6 февруари 2018 г. ще се проведе конференция на високо експертно равнище, посветена на важната тема. Тя е и в съзвучие с фокуса за младите хора и децата, който се открива във всички водещи приоритети на първото ни ротационно председателство на Съвета на ЕС. Разговор с проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА и национален консултант по хранене и диететика, за здравословното хранене при децата. Цялото интервю можете да прочетете тук