БНР, Радио Благоевград, „Часът на нашето здраве”, 13.02.2018

Здравословното хранене на децата беше тема на международна конференция на експертно ниво в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС преди седмица в София. Основни приоритети за общите действия на ЕС са ограничаването на затлъстяването при децата, ролята на здравословното хранене при превенция на хроничните болести и прилагането на най-добрите практики при осигуряване на храненето за децата. Разговор по темата с проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА. Цялото предаване можете да чуете тук

clinica.bg, 12.02.2018 г.

Европа е с крачка по-близо до единната оценка на здравните технологии (ОЗТ). През миналата седмица Комисията излезе с предложение да се засили кооперацията между държавите членки при изготвянето на медицинското становище за иновациите в здравеопазването. За сметка на това анализът на икономическото въздействие върху всяка страна ще остане работа на местните власти. Това ще помогне надеждните здравни технологии да достигат по-бързо до пациентите, смятат от ЕК. У нас засега е въведена само ОЗТ при лекарствата, но не и при медицинските изделия, въпреки че там контролът като цяло е по-нисък. За десетте месеца на 2017 г. у нас са разгледани 45 нови лекарства, показва анализ на проф. Петко Салчев, директор на Дирекция КССИ в НЦОЗА. От тях с положителна оценка за реимбурсиране са 32, а три досиета с препоръка да се финансират от МЗ. Увеличението на разходите за институциите за пет години напред от всички тези медикаменти ще е 134.2 млн. лв., а от неодобрените би било 69.9 млн., показва анализът на проф. Салчев. Тоест благодарение на оценката на здравните технологии ще бъдат спестени 70 млн. лв. от публинчите средства за следващите пет години. Цялата информация можете да прочетете тук

В. "Сега", 7.02.2018 г.

Централизирани мерки за ограничаване на употребата на сол и захар с акцент върху храненето на децата планира Европейската комисия. Сред тях са общи стандарти и намаляване на допустимите количества сол, захар и наситени мастни киселини, ограничаване на рекламата и общи търгове за храни за училищата. На ниво ЕС се работи по отношението показателите за риск в храните, обясни "реформулирането" проф. Веселка Дулева, началник отдел "Храни и хранене" в НЦОЗА и национален консултант по хранене. Става дума за създаване на общи правила и изисквания към граничните стойности на някои вещества по групи храни, например колко сол може да има в хляба, за да бъде той здравословен, и как тези храни да бъдат отличени, така че потребителите лесно да ги разпознават. Цялата информация можете да прочетете тук

Nova TV, „Здравей, България”, 7.02.2018

Разговор в студиото на сутрешния блок за безопасността на детските храни, за здравословното детско хранене и за разликата в стандартите на продуктите на различните европейски пазари. Темата разискват Мая Манолова и проф. Стефка Петрова от НЦОЗА. Цялото интервю можете да гледате тук

www.clinica.bg, 7.02.2018 г.

Конференция за здравословното хранене при децата се провежда в столицата в рамките на българското председателство на Съвета на европейските министри на здравеопазването. Въвеждането на единни мерки за ограничаване на рекламата на вредни храни и за по-добро качество на продуктите в общността са сред топ темите, които обсъждат експертите. Какви са постиженията на страната ни в тази посока? Разказва проф. Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика. Целия материал можете да прочетете тук