Моделът за здравословно хранене се създава в ранна възраст
- Главна категория: В медиите
- Категория: Архив - медии - 2018

Bulgaria ON AIR, 6.02.2018 г.
Наднорменото тегло и затлъстяването са сериозен проблем у нас, каза проф. Стефка Петрова от НЦОЗА в предаването „Директно”. Тя допълни, че 5 процента от децата до 4- годишна възраст вече са затлъстели. А при учениците този процент достига до 30. Децата са обездвижени и е важно да се създаде модел на правилно хранене още в най-ранна възраст. Цялото предаване можете да гледате тук
Високият брой деца със затлъствяване и наднормено телго е общ проблем в ЕС
- Главна категория: В медиите
- Категория: Архив - медии - 2018
www.bgnes.com, 6.02.2018 г.
Колко сол да има хлябът, за да е здравословен – за този и други показатели за риск в храните се работи на ниво ЕС. Това заяви пред медиите проф. Веселка Дулева, началник отдел „Храни и хранене” в Национален център по обществено здраве и анализи и национален консултант по хранене на МЗ по време на конференцията в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС „Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата”. Цялата информация и интервюто можете да гледате тук
Усвояването на здравословен хранителен модел започва от семейството
- Главна категория: В медиите
- Категория: Архив - медии - 2018

БНР, „Преди всички“, 6.02.2018 г.
Около 30 на сто от децата у нас са с наднормено тегло, а между 12 и 15% от тях са със затлъстяване, каза пред БНР проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА и национален консултант по хранене. Много често децата със затлъстяване развиват заболявания, характерни за възрастните, например хипертония и диабет тип 2, допълни проф. Дулева. Цялото интервю можете да чуете тук
Двойният стандарт при храните и вредни ли са добавките
- Главна категория: В медиите
- Категория: Архив - медии - 2018

БНТ, „Денят започва”, 6.02.2018 г.
Използването на добавки в промишленото производство на храни е донякъде неизбежно. Не всички Е-та и добавки в храните са вредни, някои от тях са естествени, каза в студиото проф. Стефка Петрова от НЦОЗА. Европейско изследване обаче е показало, че когато деца редовно консумират в продължение на седмица на цветни бонбони (с включени в състава им Е102, Е104, Е110, Е124, Е129, Е122), това може да доведе до значимо нарастване на тяхната активност и понижаване на вниманието им. Цялото предаване можете да гледате тук
Над 20 хиляди българи умират всяка година от предотвратими болести
- Главна категория: В медиите
- Категория: Архив - медии - 2018

www.dnevnik.bg, 1.02.2018 г.
Хроничните незаразни болести продължават да са основния проблем за здравето на българите и причина номер едно за смърт и нетрудоспособност. Най-голям негативен дял имат болестите на органите на кръвообращението и мозъчно-съдовата система, както и злокачествените заболявания. Те формират и най-големия дял от предотвратима смъртност на населението, която всяка година отнема над 20 000 живота в България. Това показва Годишният доклад за състоянието на здравето на гражданите в Република България за 2016 г., който беше одобрен от правителството днес, но все още не е публично достъпен. Докладът се прави всяка година от Националния център за обществено здраве и анализи. Цялата информация можете да прочетете тук
Страница 15 от 17