ТВ СКАТ, „Здравословно” 26.06.2018

Малко внимание се обръща на жертвите от горещите вълни през лятото, а те са най-смъртоносният метеорологичен феномен в сравнение с наводнения, бури, градушки смерчове и т.н., каза в студиото на предаването „Здравословно” Зорница Спасова от отдел „Анализ на здравни политики”. Най-застрашени в България са областите Благоевград, Кърджали, Хасково, Пловдив, Ямбол, Стара Загора, Плевен, Русе, Велико Търново.

Цялото предаване можете да гледате тук

БНР, Радио Благоевград, 26.06.2018

За гореща вълна на нашите ширини се говори, когато в продължение на повече от три последователни дни температурата на въздуха е над 30°С. Горещите вълни са най-смъртоносният метеорологичен феномен в сравнение с жертвите на бури, градушки, наводнения, смерчове, урагани и т.н. Горещите вълни през лятото зачестяват през последните десетилетия. Разговор по темата със Зорница Спасова от отдел „Анализ на здравни политики” в НЦОЗА.

Цялото интервю можете да чуете тук

bTV, 25.06.2018

Репортаж за новия рецептурник в детските градини, който предстои да бъде въведен от есента. Коментар на доц. Лалка Рангелова от отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА.

Целия репортаж можете да гледате тук (от 7-мата мин.)

БНТ, „Денят започва”, 25.06.2018

Нуждата от регулация на насочения към децата маркетинг за нездравословни храни (със сол, захар, наситени мастни киселини и др.) беше акцент на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, който се проведе в Люксембург, с председател българския здравен министър Кирил Ананиев. Разговор с проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА, за храната на децата и всичко, което попада на нашата маса.

Цялото интервю можете да гледате тук

www.clinica.bg, 22.06.2018

Температура до над 35 градуса предвещават синоптиците в близките седмици. Дъждовните дни само ни „излъгаха”, че лятото все още не е дошло, но то възнамерява да се върне с пълна сила. Какво са горещите вълни и как да се пазим от тях, съветват от Националния център по обществено здраве и анализи. Целия материал можете да прочетете тук