Нова ТВ, „Здравей, България”, 8.06.2018

Съществуващият в момента сборник е от 2004 г., а в рамките на последните 14 г. бяха разработени много европейски и национални документи, свързани със здравословното хранене. Рецептите, включени в досега действащия сборник, остават - това са традиционни български рецепти и храни, каза в студиото в „Здравей, България” проф. Веселка Дулева от НЦОЗА, национален консултант по хранене и диететика. Отпадат обаче пържените храни, месото трябва да е чисто, изключени са колбасите като основна храна, прекратява се практиката да се дават на обяд кренвирши или наденица. Изключени са имитиращите млечни продукти, както и продуктите с изкуствени консерванти, подсладители и оцветители. До технологичния минимум е намалено съдържанието на сол, захар и мазнини в рецептите за децата. Запазено е количеството на хляба и хлебните изделия, като е включено богато разнообразие от пълнозърнести видове и те трябва да присъстват в ежедневния хранителен прием на децата, поясни още проф. Дулева.

Цялото предаване можете да гледате тук