22.05.2018 г., БНР, Радио Благоевград

Съдържанието на трансмазнини е по-високо в частично хидрогенираните масла, отколкото в напълно хидрогенираните, каза проф. Веселка Дулева, началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА. Много научни изследвания доказват, че техният прием води до повишаване на нивото на общия холестерол. Също така те понижават нивото на т.нар. добър холестерол и повишават нивото на лошия, което е предпоставка да сърдечно-съдови заболявания. Малки количества трансмазнини естествено се съдържат в млякото, млечните продукти и месото, така че за да се намали допълнителният им прием, трябва да се избягват промишлено произведени храни – бисквити, вафли, кремове в сладкарската промишленост, пуканки, чипсове, подчерта проф. Дулева.

Трансмазнините трябва да са под 1% от общия енергиен прием за деня, или не повече от 2 г на ден. Хората да избягват храни с напълно и частично хидрогенирани масла, които задължително са изписани на етикетите, посъветва проф. Дулева. Европейските страни, включително България, вече обмислят законодателни промени, които да ограничат производството и консумацията на трансмазнини. Цялото интервю можете да чуете тук.