В. "Сега", 7.02.2018 г.

Централизирани мерки за ограничаване на употребата на сол и захар с акцент върху храненето на децата планира Европейската комисия. Сред тях са общи стандарти и намаляване на допустимите количества сол, захар и наситени мастни киселини, ограничаване на рекламата и общи търгове за храни за училищата. На ниво ЕС се работи по отношението показателите за риск в храните, обясни "реформулирането" проф. Веселка Дулева, началник отдел "Храни и хранене" в НЦОЗА и национален консултант по хранене. Става дума за създаване на общи правила и изисквания към граничните стойности на някои вещества по групи храни, например колко сол може да има в хляба, за да бъде той здравословен, и как тези храни да бъдат отличени, така че потребителите лесно да ги разпознават. Цялата информация можете да прочетете тук